To je to što me zanima!

Hvale se kako bi vodili državu, a ne mogu riješiti smeće...

Što ćemo sa smećem koje proizvodimo svaki dan u svojoj kući? E na tom pitanju, tako važnom i tako jednostavnom, pravih odgovora nema. Nije ga uspio naći ni SDP, ni HDZ, ni Most, ni Bandić...
Vidi originalni članak

Izborni programi prepuni su velikih i važnih rješenja koja će preporoditi zemlju, povisiti plaće i standard, spustiti cijene, podići ulaganja u znanost i industriju. Ispod brda i dolina nalazi se jedan problem koji je potpuno nezastupljen. Što ćemo sa smećem koje proizvodimo svaki dan u svojoj kući? E na tom pitanju, tako važnom i tako jednostavnom, pravih odgovora nema. Nije ga uspio naći ni SDP u četiri godine, ni HDZ prije toga, ni Most i HDZ danas, a ni Milan Bandić koji sebe predstavlja kao premijera koji će rješavati sve probleme. Padoše svi na otpadu. To je možda i prava slika učinkovitosti koju nam tako rado obećavaju. Naravno, svi će rado prebaciti odgovornost sa sebe na druge, ali činjenica je da rješenja nema.

Kao država nismo spremni povući 475 milijuna eura koji nam stoje na raspolaganju. Štoviše, mogli bismo plaćati i penale do 40 tisuća eura dnevno jer nema učinkovitog plana za otpad.

HDZ je petljao s planom do 2011. godine, zatim se SDP uhodavao dvije godine, pa onda u zadnji tren donio plan koji se temelji na velikim regionalnim centrima. Most je to odbio kao neučinkovito i napravio nabrzaka novi plan koji se temelji na malim centrima i recikliranju. A onda je HDZ to zaustavio. Svemogući Milan Bandić također u Zagrebu ne može rješiti problem iako je “stukao” milijune na razne studije i svake godine promijeni rješenje.

I tako, u konačnici, Zagreb kao metropola je najlošiji u razdvajanju otpada od svojih europskih pandana, a država nam je na začelju. Pametne države zarađuju na otpadu, a građani su motivirani na odvajanje dobrom infrastrukturom i nižim računima. Mi te milijune bacamo i zakopavamo, ne koristimo milijune eura iz EU i još ćemo plaćati kazne. I na kraju bi građani zbog svega toga mogli imati veće račune. Ali, nažalost, već smo navikli da baš u smeću ionako završe sva obećanja.     

Idi na 24sata

Komentari 57

  • kokaza10 21.08.2016.

    Da, vrag je u detalju....samo takvih detalja u RH ima bezbroj, vragovi se samo množe!! Trebamo moćnog egzorcista hitno!!

  • 21.08.2016.

    Hrvatska ne koristi otpadni materijal kao sirovinu. U mom gradu postoje kontejneri za razvrstavanje ali otpad završava na velikom odlagalištu koje je izgrađeno u koritu starog toka rijeke(?????).U istoj masi. A što očekivati od otpada kad izvozimo čistu sirovinu? Tu smo najjadniji na svijetu.Odvoze nam sirovinu. Primjeri:- šume se sijeku više nego u doba Mlećana. Šleperi sirovih trupaca idu van. Pojedinci se besramno bogate, neki dobivaju i premije. Privatnici imaju čekiće??? I u kojoj to državi još? S druge strane uvozimo namještaj, hvalimo se Ikeom.... - izvozimo sirovi rafinirani čelik . Talijani si tope staro željezo i odvoze sirove ingote u Italiju. Zašto bi odvezli čelični otpad kad je tako bolje. Smeće, prašina, domovi s teškim metalima ostaju kod nas ,a njima idu čelični trupci. Uništili smo metalurgiju, metalna industrija ovisi o uvozu. Uništen je metalurški institut i zatrto je znanje.Vlada kaže citiram" ne dajte nam smetati" - ni najveće bogatstvo, sirova nafta, nije više naša. Jedini problem je kako ju prebaciti u Mađarsku obzirom da se sisačka rafinerija uz korumpiranost i indolentnost naših vlasti uporno uništava, a transport do riječke rafinerije ( u istoj je kaši) nije moguć. Gdje ćemo preraditi i robne rezerve sirove nafte ako nam strani vlasnik uspije u svom prvotnom planu da ugasi naše pogone. Jedino što našima na vlasti ide su poslovi s maglom ( srljanje u maglu, prodaja magle, zamrači pa uhvati maglu....) .

  • istox 21.08.2016.

    Bandić je u Zagrebu rješio problem kerečih govana tako šta je postavio besplatne plave kante na kraju šetališta. Jedino šta je dobro - kad spaziš kantu odma skreni drugim putem jer na tom šetalištu toliko smrdi da nije za ljude. Eto tako treba rješiti smeće 365 dana "besplatno". Obersnel je svojima komunalcima kupio kamiončiće koji čiste samo cestu mada je ona čista a pločnici su užasni i tek su čisti par sati poslije kiše. Dakle, i to je rješeno

Komentiraj...
Vidi sve komentare