To je to što me zanima!

'I have a dream': Je li danas ipak srušen san M. L. Kinga?

Rasizam u svijetu ostao je i dalje nerješiv problem. Pravo na život nestalo je i za stotine ubijenih u napadu kemijskim oružjem u Siriji. Gdje je nestao Lutherov san...
Vidi originalni članak

Za nekoliko dana, na stepenicama Linkolnovog memorijalnog centra u Washingtonu, obilježiti će se 50-ta obljetnica čuvenog marša Martina Luthera Kinga. Njegov govor iz te davne 1963. ostat će zauvijek upamćen zbog riječi koje su postale simbol borbe za bolji i pravedniji svijet. 

M. L. King prije 50 godina imao je san o boljem i pravednijem svijetu. Svijetu bez rasizma, i sa punim poštivanjem temeljnih ljudskih prava na život, sigurnost, mir i pravednost. Jesu li, točno pedeset godina poslije najvećeg političkog govora u povijesti, danas definitivno srušeni snovi M. L. Kinga? 

Rasizam u Americi i svijetu ostao je, čini se, i dalje nerješiv problem. Od nogometa i bacanja banana na travnjak, pa sve do nedavnog ubojstva američkog crnog dječaka Treyvona Martina. Njegov ubojica, bjelački čuvar bogataškog dijela grada na Floridi na sudu je - oslobođen krivnje. "On nije samo moj sin, on je sin svih nas i zato se i danas moramo boriti za našu djecu" uskliknula je njegova majka na maršu posvećenom 50. godišnjici Lutherovog sna. 

Pravo na život nestalo je isto tako, upravo ovih dana, za stotine ubijenih u napadu kemijskim oružjem u Siriji. Zločin je to kakav se ne pamti u modernom svijetu još od pokolja nad Kurdima koje je naredio irački diktator Saddam Hussein. Vojnom silom i međunarodnom akcijom SAD-a, Saddam je poražen i svrgnut s vlasti. 

No, svijet danas, više nema snage ni odlučnosti, i na televizijskim ekranima sada gleda smrt djece koja se guše od bojnih otrova. 

Pravednost? Upravo smo ovih dana vidjeli presude koje mnogi s pravom smatraju - skandaloznim. 

Bradley Manning, otkrio je svijetu putem WikiLeaksa, lakoću i smijeh uz koje su piloti borbenog helikoptera ubijali "mete" na ulicama Iraka. A riječ je bila o novinarima i nedužnim civilima. Za otkrivanje "povjerljivih dokumenata" Manning je osuđen na 35 godina zatvora. 

Drugi zviždač, Edward Snowden, koji je otkrio razmjere potpune kontrole interneta i komunikacije, trenutno je najtraženija meta i bjegunac na svijetu. 

Stoga će američki predsjednik Obama, koji će u srijedu održati svoj govor na istim stepenicama ispod Lincolnovog spomenika, morati objasniti gdje je i kako nestao Lutherov san...

Idi na 24sata

Komentari 11

  • DEA_7 27.08.2013.

    o da...odavno je srušen taj san...a mislim da nikad nije postojala ni trunka vjerojatnosti da će se pretvoriti u realnost...

  • Ivan ivan ivan 27.08.2013.

    rasizam je naj vece ZLO!!

  • Ivan ivan ivan 27.08.2013.

    nema veceg rasista i kapitalista od obame!

Komentiraj...
Vidi sve komentare