To je to što me zanima!

I nakon izbora Hrvatska će biti talac političke pat pozicije...

. Ako sve ostane kako je trenutačno, birači se nakon ovih izbora trebaju pripremiti na novu nestabilnost. Ili na nove izbore. A velika koalicija HDZ-a i SDP-a je neizgledna
Vidi originalni članak

Prema trenutačnim istraživanjima, čini se da će i SDP-ov blok i HDZ osvojiti oko 60 mandata na izborima. Most će pasti na desetak, a ostatak će se rasporediti na IDS, Živi zid, HDSSB, Bandića. I uz potporu manjina bit će izuzetno teško složiti stabilnu vladu, ako uopće bude mogla biti sastavljena. Jer Most sad neće imati 19 presudnih mandata. Već na tom koraku je jasno da će nova vlada opet biti nestabilna, sastavljena od šarolikih interesa, a prvi mjeseci neke nove koalicije prolazit će u kadroviranju i “uštimavanju”. Opet, ako uopće uspiju sastaviti većinu, a ne budemo išli na još jedne izbore.

Drugi korak još više potvrđuje tezu o pat poziciji. Ako nova vlada i bude sastavljena, prema sadašnjem odnosu snaga, imat ćemo svojevrsnu reprizu vlade HDZ-a i Mosta, podebaljanu manjinama i još manjim partnerima. Kad se pogledaju biračke preferencije birača Mosta u anketi koju radi Promocija plus za RTL, vidljivo je da oni uglavnom pripadaju centru i desnom centru.

Teško će, dakle, sa SDP-om, a niti bi to funkcioniralo. Iako je Most ideološki bliži HDZ-u, pa će Crkva, čije mišljenje Most cijeni, blagosloviti takvu koaliciju, činjenica je da vlada tih dviju stranaka jednostavno nije bila funkcionalna. I to ne samo zbog Tomislava Karamarka, kojeg prikazuju kao krivca za sve loše. Danas se Most i HDZ ne mogu složiti niti o kvotama za biračke odbore u selima, a kamoli o važnijim stvarima, poput toga kako riješiti problem Petrokemije, otpada, obnove kuća, pa čak niti koliko novca trebaju dobiti stranke. Most optužuje i HDZ da je blokirao reformu javne uprave. Svi rokovi koje su si postavili za donošenje nekih zakona su probijeni, a slušamo međusobno optuživanje tko je za to kriv. U novoj mješovitoj vladi sve bi se to ponavljalo. Ako sve ostane kako je trenutačno, birači se nakon ovih izbora trebaju pripremiti na novu nestabilnost. Ili na nove izbore. A velika koalicija HDZ-a i SDP-a je, barem zasad, neizgledna.     

Idi na 24sata

Komentari 32

  • ljubica ljubičica_1 28.08.2016.

    Slažem se.Niti će SDP-e imati većinu niti HDZ-e.Biće nerješeno .Ako nešto se ne dogodi nepredviđeno.Jer svako od nas glasuje za svoju opciju bila dobra ili loša.Mladi tribaju tu uskočit.Oni ostaju i triba ih biti briga.

  • povijest činjenica 27.08.2016.

    Nemiri u EU koji slijede, posredno će se odraziti na RH, ne znam točno u kakvom obliku (možda prekid komunikacija i sl.) ali ipak nas ne čeka sudbina sjevernijih zemalja. Dokaz u prilog mojoj tezi je rasprodaja otočja i priobalja zadnjih godina. Namjerno se formirala EU tvorevina i odvuklo nas pod roblje. Tako bogataški nijemac, englez ili nizozemac može legalno kupovati sve što poželi i može na Mediteranu.

  • Lun@ 777 27.08.2016.

    Možda će me ovdje komentatori popljuvati, ali možda i ne bi bila tako loša solucija da se napravi velika koalicija HDZ i SDP. Jer se bojim da ćemo opet morati uskoro na izbore, što je zaista preskupo. Možda će se onda smiriti tenzije, huškanja naroda na lijevo i desno, a naši dragi političari bi možda tim potezom konačno krenuli raditi za Hrvatsku i njene interese, a ne samo se prepucavati tko je bolji, pametniji... Znam, puno je tu možda, ali tko zna? Neka 2 godine bude Pemijer Milanović, a dvije Plenković. Kao nekada Vlada jedinstva sa Valentićem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare