To je to što me zanima!

Iza kamere: Što je zajedničko gradovima Zlatar i Detroit?

Detroit je ovih dana završio na bubnju sa više od 20 milijardi dolara dugovanja. Za Zlatar je pak teško uopće i izračunati koliki su mu ukupni dugovi. No, preživjet će
Vidi originalni članak

Zlatar, mali zagorski gradić do kojeg se stiže silaskom s auto ceste kod Zaboka, pa zatim cestom preko Bedekovčine, miljama je daleko od američkog Detroita. No, Zlatar u Hrvatskom Zagorju, i Detroit u Michiganu imaju zajedničku sudbinu: bankrotirali su!

I ma koliko daleko bili, uzroci sloma ova dva grada - zapanjujuće su slični. I Detroit pod čvrstim Republikanskim vodstvom, i Zlatar pod čvrstom HDZ-ovom rukom prije dvadesetak godina rasli su do neslućenih visina. Detroit je ovih dana završio na bubnju sa više od 20 milijardi dolara dugovanja. Za Zlatar je pak teško uopće  i izračunati koliki su mu ukupni dugovi. Nedavno je završio na neslavnim stupcima tiska, kao prvi hrvatski grad kojeg su zbog dugova -preuzele banke. I to stoga, što je bivši HDZ-ov gradonačelnik, koji je završio u zatvoru, uzimao kredite, a kao bankovne garancije - upisivao gradska poduzeća, udio u Zagorskom vodovodu, pa i samu zgradu Gradske uprave. Zaposlenici gradskih službi tako primjerice, plaće nisu primili  punih osam mjeseci. Jedna od gotovo filmskih priča je ona o dječjem vrtiću "Uzdanica". 

Kada je Zlatar propao, tete u vrtiću radile su - dobrovoljno i bez ikakve plaće punih šest mjeseci. A zatim su se organizirale zajedno s roditeljima koji su umjesto uobičajenih uplatnica za gradski vrtić, sami počeli skupljati novac i predavali ga izravno - tetama u "Uzdanici". I to čak dvostruko više po djetetu nego što su prije plaćali "gradski vrtić". A da sve bude u stilu, nakon sto je Zlatarski gradonačelnik završio iza rešetaka, njegova supruga oglasila se u lokalnom "Zagorskom listu" tvrdnjom "kako joj je laknulo kad je policija konačno zakucala na njihova vrata". Jer sada će se, tvrdi gradonačelnikova supruga "konačno saznati istina". A po njoj je istina da su za propast grada krivi "protivnici iz samog gradskog HDZ-a koji su željeli preuzeti vlast, i sama Vlada jer više nije htjela - plaćati dugove iz proračuna. Kako to čini, primjerice, tamo gdje je na vlasti - SDP! Zlatar je jednostavno utonuo u mrak, jer mu je bila čak i isključena struja.

I poslije svega toga u Zlataru, cijeli svijet prati i drhti nad sudbinom - Detroita?? Kažu da je tamo porasla nezaposlenost? Da su svi koji su mogli napustili grad? Da za dolazak policije umjesto prosječnih 14, treba čak 58 minuta? I da ne radi čak 40 posto gradske rasvjete?

Ne brinite. Ako je preživio Zlatar, preživjeti će i Detroit!

Idi na 24sata

Komentari 16

  • ifata 23.07.2013.

    Ovaj članak je samo polovično točan i obzirom na to da su u njemu izneseni netočni podaci nadam se da će netko kontaktirati autora kolumne da se to ispravi. U to vrijeme nije bio u Zlataru na vlasti HDZ-ov gradonačelnik nego Marijan Đurek iz redova HNS-a, a koji opet sada nažalost sjedi u Gradskom Vijeću tog istog grada iako je osuđen na tri godine zatvora i mora po presudi vratiti milijune kuna u gradsku blagajnu.Zato gospodine Ladišiću drugi put prije nego nekog optužite provjerite činjenice a ne da vam kolumna ispadne kao obično laprdanje gluposti. Usput rečeno radi drugih koji isto ostavljaju komentare na ovaj članak a vjeruju u ono što ste vi napisali jer valjda smatraju kako se radi o jednom ozbiljnom novinaru u zadnjem mandatu taj isti Zlatarski HDZ kojeg ste vi ocrnili ,a i drugi u ovim komentarima je vratio zadnje četiri godine preko 15 milijuna kuna od ukupnog duga(29 milijuna) koje spominjete u kolumni. Molim vas da provjerite ove navode te da se shodno tome i očitujete!!!

  • zloča21 23.07.2013.

    zlatar bakrotirao, a svejedno su tamo premjestili sve sudove... detroit bankrotirao pa svi iz njega pobjegli... naši nemaju kamo pobjeći

  • janjac 23.07.2013.

    da vam ja velim nekaj o Zlataru ... prvo, taj gradonačelnik je bil iz HNS-a. to da odma rasčistimo. drugo...ja pamtim Zlatar kad je to bil lepi mali gradić, cca. dve hiljade duša, a sa okolnim je mjestima tad imal oko pet hiljada ljudi, danas naa ima malo više, ak je verovati popisu...ja pamtim da smo imali lepi i čisti grad, s četiri jake tvornice i prek dve hiljade radnih mesta, i da smo imali i nekaj od kulturnih zbivanja, i lepi drvored, i čemprese na groblju, i bili smo lepo prometno povezani sa Zagrebom, Zabokom, Krapinom, i si su šteli dojti k nam...eeee, a onda se desilo višestranačje...mi smo bili za Hrvatsku, tu nema sumnje, al su nas najveći sinovi hrvatskog naroda doslovno uništili...nema tvornica, nema drvoreda, nema čempresa ( ovo za drveće pišem čisto da se stekne dojam o devastaciji grada), čak su nam i policiju iz grada uzeli (čovjek se pita hehehe), niš se ne gradi, samo se ulice šodraju, Kajkavske reči su vništili, naknade dignuli u nebesa, a denes saki (ili skoro saki) zlatarščanin dela za šaku kunica ili u Zagrebu ili bilo gde samo ne u Zlataru...a lepo je to mesto bilo...i mirno... i sad je mirno jer nema žive duše...

Komentiraj...
Vidi sve komentare