To je to što me zanima!

Kolumna Borisa Rašete: Je li Benedikt pogriješio oko Dajle?

Crkva opstaje 2000 godina, u tom joj dugom trajanju nema ravne institucije, pa će njen prvi pastir vjerojatno prizvati u pomoć resurs kojega ima u izobilju: vrijeme
Vidi originalni članak

Može li najveći "moralni autoritet današnjice" i čovjek čiju nepogrešivost odnosno nezabludivost štiti crkvena dogma, ipak pogriješiti?

Odgovor nije jednoznačan. Negdje ne može - a negdje čak i može. U slučaju samostana Dajla – može!

Papa, je naime - kako je odlučio Prvi vatikanski koncil - nepogrešiv isključivo onda kada, vršeći svoju službu učitelja i pastira svih katolika, "snagom svog vrhovnog apostolskog autoriteta definira da neka doktrina koja se tiče vjere i morala treba biti prihvaćena od cijele Crkve" .

Papa je dakle nepogrešiv kada kao prvi čovjek Crkve tumači temeljne zamisli Duha Svetoga. On je tada, kako kažu interpreti, "samo alat u Božjoj ruci". U svim drugim pitanjima, pa i crkvenima, on je čovjek kao i svi drugi. Takav je bio i u onom delikatnom trenutku kada je, na jednu jedinu minutu, uskratio pravo potpisa istarskom biskupu Ivanu Milovanu i podario ga nekom Španjolcu, koji je u toj minuti 30 milijuna eura vrijedan samostan dao talijanskim benediktincima, i time proizveo najveći nesporazum Hrvatske i Vatikana u 20 godina državne samostalnosti.

Ova odluka ne tiče se definiranja bilo koje doktrine. Ona se ne bavi pitanjima poput Marijina uznesenja, već vlasništvom nad ovozemaljskim dobrima, i to jako respektabilnim. I ne samo to. Vraćanje samostalna talijanskom redu moglo bi u budućnosti pokrenuti lavinu sličnih zahtjeva, ne samo unutar Crkve. Dovesti do puzeće talijanske rekonkviste na Istru i Dalmaciju, dakako, ne vojne nego imovinske. U odluci da se samostan da Talijanima sudjelovao je i kardinal Josip Bozanić. Njegova uloga u ovoj odluci također je presedan: vjernici i drugi građani dosad ni jednu odluku prvog čovjeka Crkve u Hrvata nisu primili s toliko negodovanja. Pastoralni efekt Benediktova poteza i Bozanićeve podrške tom potezu svakako neće biti pozitivan. I premijerka Kosor, vitalno zainteresirana za podršku Crkve na izborima, rekla je neko "jedva čujno NE" Papi, ali, bude li trebalo bit će to i "odlučno NE." Crkva je, naime, ogorčena ovim potezom Pape i premijerka - to je prvi takav primjer dosad - na tom otporu sigurno neće izgubiti poene.

Što će učiniti Papa? Jako je teško nagađati ishod ovog, iznimno kompliciranog pravnog i političkog problema. Osnuje li Benedikt novu komisiju za njegovo rješenje, jamačno neće pogriješiti. Teško je očekivati da će na brzinu priznati pogrešku, čak i ako mu upućeni objasne da je do nje došlo. Papa ipak nije premijer Hrvatske, pa da vuče "hoću-neću" ili "korak naprijed - dva koraka nazad" poteze, kao naša Vlada. Crkva opstaje dvije tisuće godina, u tom joj dugom trajanju nema ravne institucije, pa će njen prvi pastir vjerojatno prizvati u pomoć resurs kojega ima u izobilju: vrijeme.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • nostradurus 03.08.2011.

    Vjera je vjera, ali imovina je imovina. Zanimljivo bi bilo da prvo zatražio imovinu, a onda došao u Rvatsku?

  • NikaCoolerM 03.08.2011.

    ratzi legendooooooo

  • miladraga 03.08.2011.

    Mene su učili na vjeronauku da je Papa "nepogrešiv"!

Komentiraj...
Vidi sve komentare