To je to što me zanima!

Krađa mesa nakon nesreće odražava i mentalitet u zemlji

Iskorištavanje prilike nije iznimka nego pravilo - od političara pa do radnika. Oni koji se ne uklapaju u taj mentalitet, nažalost, ispadnu predmet ismijavanja
Vidi originalni članak

Koliko puta se svatko od nas susreo s prijateljima i ljudima koji se žale na korumpiranost, krađu i vlast te prigovaraju kako nema napretka dok se to ne promijeni. I koliko puta smo vidjeli te iste ljude koji su spremni prijaviti se na prebivalište s nižim prirezom, ne izdati račun za svoje usluge ili robu, iskoristiti priliku za povlasticu koja im ne pripada, povući vezu za bolnicu, naći rupu u zakonu ili jednostavno poručiti “ne možeš ti mene toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi”.

Ukratko, iskoristiti priliku kada se pruži za nešto maznuti. Mnogi i od onih koji se zgražaju nad tim što su radnici Hrvatskih autocesta krali meso iz hladnjače nakon teške nesreće možda su ukokošarili nešto drugo. Radnike to ne opravdava, dapače, čin je potpuno bešćutan te zakonski i moralno neprihvatljiv. Ali radi se o tome da su radili ono što naši ljudi često rade u Hrvatskoj, dok im primjerice u inozemstvu to ne pada na pamet. Nešto ukradu, zataje, ne prijave, podmite..., čim im se pruži prilika. A licemjerno će uvijek uprijeti prst u drugoga koji je to uradio, ali je uhvaćen s prstima u pekmezu. Riba uvijek smrdi od glave. Političke elite i njihovi podupiratelji s bilo koje strane rade istu stvar. Brane svoje pripadnike i umanjuju njihove grijehe, a žestoko napadaju, i kad ima i kad nema razloga, svoje protivnike.

Treba li napomenuti da bez iznimke, kad su na vlasti, guraju svoje ljude na pozicije, koriste privilegije i osiguravaju poslove sebi bliskima. Krađa mesa iz hladnjače u kojoj su netom prije poginuli ljudi, koliko god šokantna bila, nije nažalost neka iznimka, nego odraz jednog kolektivnog mentaliteta.

Povjesničari smatraju da je nastao kroz stoljeća raznih, nametnutih vlasti, kad je prevara države ili korištenje svih krivina bilo gotovo domoljubni čin i nalazilo je na odobravanje društva. Samo što su te godine davno prošle.

Ali mentalitet je ostao.

A oni koji se u njega ne uklapaju ispadnu predmet ismijavanja. Zato, promjena je potrebna i “odozdo” koliko i “odozgo”.

Idi na 24sata

Komentari 162

  • Exterminator 06.11.2016.

    Ja i moj frend smo naletili na otvorenoj cesti gdje je išla hladnjaca ispred nas otvorenih vrata kad jbt drž nedaj počele ispadati goveđe i teleće polovice !!.. Ovaj što je vozio umalo naletio na govedo na cesti počeo vozit slalom , poslije smo se okrenuli i pronašli najbolje dvije polovice uz kraj ceste koje nisu bile jače oštećene i utrpali ih u njegov kombi

  • crazy mind 05.11.2016.

    negdje pocetkom 80-ih koncarevi inzinjeri su dobili priliku otici raditi u Ericsson. poznavao sam jednog od njih. star 20 i nesto god, frisko ozenjen, djete od 6 mjeseci. nakon nekih godinu dana dolazi na odmor, fura novu hondu i kaze nam da se je rastao od zene. mi se cudimo a on kaze da je to samo fiktivno jer je ona nakon toga (iako je dosla na njegovu radu dozvolu) dobila placen stan, posao (po izboru), besplatan vrtic za djete a oni i dalje zive zajedno. ona je izabrala stan u prizemlju tako da on moze zgibati kroz prozor kada dodu"socijalci"u nadzor. najbolji dio: kada je pitao kolege svedane zasto ne koriste te mogucnosti odgovor je bio"sramota je varati svoju domovinu". toliko o postenju ali i o domoljublju, kod nas su usta puna i jednog i drugog ali nam najvise lezi ona"snadi se druze". danas je deplasirano djecu odgajati na temelju casti i postenja jer zive u drustvu gdje su to samo fraze bez znacenja jer se njima dice oni koji sa cascu i postenjem nemaju (niti su imali) nikakovih dodirnih tocki.

  • Symbian 05.11.2016.

    Dobar članak! Posebno dobro odabran naslov.

Komentiraj...
Vidi sve komentare