To je to što me zanima!

Krhke institucije s ovakvom praksom lako zaljulja i Saucha

Sudac se odlučio striktno držati zakona i ne prihvatiti proširenje istrage. Po zakonu to ima potpuno pravo. Njegove kolege ranije su imale drugačiju praksu
Vidi originalni članak

Sudsko odbacivanje proširenja istrage protiv bivšeg zastupnika SDP-a Tomislava Sauche postalo je prvorazredno političko pitanje. Iako s politikom nikako i nikad ne bi trebalo imati veze. Sudac se odlučio striktno držati zakona i ne prihvatiti proširenje istrage. Po zakonu to ima potpuno pravo. Njegove kolege ranije su imale drugačiju praksu i redom su prihvaćali proširenja. Već za koji dan bi Uskok treba preformulirati zahtjev i Saucha bi opet trebao biti pod dodatnom istragom.

Sve bi to ostalo u pravnoj sferi da nije loše političke kulture i nepovjerenja u institucije zbog svega što smo ranije svjedočili Nažalost, kad takav slučaj dođe nakon što je zastupnik promijenio svoje mišljenje i stao uz bok onima protiv kojih se 18 godina borio, onda je sumnja očekivana. U prošlosti smo se nagledali i političkog utjecaja na sudove, ustavni suci se biraju po političkom ključu, sudska praksa je različita za one koji imaju skupe odvjetnike i politički utjecaj naspram običnih građana. Svjedočili smo i pokušajima utjecaja na suce svih razina, a neki su otvoreno zagovarali određene političke opcije. Sve to začinjeno trgovinom u Saboru kojim se očuvala većina i Vlada - sasvim logična je reakcija javnosti. Pa makar zaključak i bio pogrešan. Pa makar i sudac imao potpuno pravo ukinuti proširenje, Saucha glasao po svojoj savjesti, a i Uskok i sud radili bez utjecaja politike.

Dakle, makar sve bilo čisto, zbog sve ranije prakse, građani više jednostavno nemaju povjerenje u institucije. A to je puno veći problem od konkretnog slučaja. Jer to nepovjerenje tjera ljude od glasačkih kutija, od toga da vjeruju da mogu nešto dobiti bez davanja mita i povlačenja veza, da mogu dobiti posao samo na temelju obrazovanja, od toga da vjeruju u pravdu. I na kraju krajeva, to nepovjerenje ih otjera iz zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • mi24 09.08.2017.

    Narod više vjeruje sebi nego Plenkyjima i Sauchama. Tako i treba biti. Plenky se uplašio naroda i promijenio odluku Sabora (porez na nekretnine), a trebao je i treba dati ostavku svoje (korumpirane?) Vlade. Ona slijedeća možda ne bude toliko korumpirana. Zato je njegovo hvalisanje da je donio dobru odluku da ne ide na prijevremene izbore za njega i za Hrvatsku poražavajuće (takvu odluku su donijeli i 1945/6 pa pogledajte rezultate).

  • tižu 21.05.2017.

    Sudac podrijetlom iz Metkovića! Treba li daljnji komentar?!?

  • kokaza10 21.05.2017.

    E šta bi mi jadni bez medija, treba nahraniti narod gladan afera!

Komentiraj...
Vidi sve komentare