To je to što me zanima!

Legalizacija korupcije: Mi vam, nasreću, nemamo taj problem

Rumunjska je postala raj za podmićivanje. Hrvatska, nasreću, nema taj problem. Političari uz osmijeh ponavljaju omiljenu rečenicu: 'Neka institucije rade svoj posao'
Vidi originalni članak

Liberalni zagovornici borbe protiv prostitucije i narkomanije u pojedinim europskim zemljama tvrde kako je umjesto oštrog zakonskog progona puno efikasnija dekriminalizacija. Jedna od zemalja članica Europske unije odlučila je, čini se, napraviti još radikalniji iskorak. U Rumunjskoj je parlament izglasao odluku kojom se, praktično, legalizira politička korupcija. 

Odlukom vladajuće većine predsjednik te zemlje, parlamentarni zastupnici i ministri izuzeti su iz primjene tamošnjeg antikorupcijskog zakonodavstva. Na njih se ne primjenjuju odredbe prema kojima bi mogli biti optuženi za pogodovanje pri ugovaranju poslova, za mito, a zakon predviđa i da se obustave postupci koji se već vode na sudovima. I ne samo to.

Od optužbe za sukob interesa izuzeti su i gradonačelnici i lokalni dužnosnici. Zašto se rumunjska vlada odlučila za ovakav potez, koji je već doživio lavinu kritika, a ako bude i drugim glasanjem potvrđen, mnogi smatraju da bi Rumunjska mogla doći pod sankcije Europske komisije? Protiv 28 članova parlamenta i više od stotinu gradonačelnika u ovom se trenutku vode sudski procesi, i to upravo zbog korupcije. 

Premijer te zemlje Victor Ponta smatra da je riječ o političkom obračunu protiv vlade kojim se dovodi u pitanje funkcioniranje - demokracije. I zato je odlučio jednostavno zabraniti da se protiv političara vode takvi korupcijski postupci. Hrvatska, nasreću, nema taj problem.

Njezin državni odvjetnik i pravosuđe ne bave se bjesomučnim progonom političara i gradonačelnika. Jedan od njih u nedavnoj se kampanji pohvalio kako ima više od stotinu kaznenih prijava. I on, isto kao i bivši ministar prometa, lakonski, uz osmijeh, ponavlja omiljenu rečenicu u hrvatskoj politici: “Pustimo institucije da odrade svoj posao”. A onda sve političke stranke, svakih nekoliko godina, samo potvrde još jedan mandat Mladena Bajića.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • tkoznahdz 19.12.2013.

    Toliko se svega nakupilo da više nemogu sami sebe braniti. Svi se pozivaju na moral i poštenje, a položili su i zakletvu za prije svega pošten i predan rad u interesu građana hrvatske i sigurnosti države a kad ono nemogu se dogovoriti dali bi zakonom propisali da sve nezakonite postupke treba bez zastara i smicalica kazniti. Uvjek ima neki zarez ili dodatna rijec koja mijenja smisao zakona da bi mogao služiti bezakonju a ne da sud može jasno i nedvosmisleno suditi po zakonu nego sude po sudskoj praksi, ako ju žele primjeniti i tko od njih želi i kako tumaci primjenu.

  • Drazen Sulimanec 17.12.2013.

    Lenjim je napisao: "inspektore treba platiti tako da ih ne može nitko podmititi" a mi radimo suprotno jer ne priznajemo ništo povjesno i svjetski priznato. uostalom i Komunizam i Kaptalizam proizašli su iz knige "Kapital", dakako to treba uzeti sa rezervom jer to samo uporedna veličina. Zajednicu ilti Komunu stvoričla je Crkva. a ostalo čovjekova samosvijest o dostanosti....

  • mindanao 16.12.2013.

    ladisicu,kako to da nema na portalu tvog razgovora sa zvizdacicom balenovic.zasigurno zato sto govori o kriminalu crvene mafije koji su pokrali hrvatsku a ne o hadezejcima.u svakom slucaju pohvala sto si imao hrabrosti pozvati balenovicku jer kod udbaskih medija ona je zabranjena tema.

Komentiraj...
Vidi sve komentare