To je to što me zanima!

Međunarodni posrednici ne zaustavljaju rat u Ukrajini

Sjećate li se tko su Douglas Herd, Marti Ahtisari, Lakhdar Brahimi i Alexander Lukashenko? Bili su na čelu “Kontaktnih grupa” za zaustavljanje svjetskih kriza
Vidi originalni članak

Sjećate li se tko su Douglas Herd, Marti Ahtisari, Lakhdar Brahimi i Alexander Lukashenko?

Točan odgovor na pitanje tko su oni i što ih povezuje, pokazao bi koga od budućih studenata politologije čeka velika međunarodna karijera. Ili bi barem dao nadu, da poslije dugo vremena možemo očekivati pojavu novog, mladog, poltičkog lidera koji bi poslije Račana, Sanadera, Milanovića i Karamarka ovu zemlju zaista mogao izvući iz krize.

Spomenuti britanski ministar vanjskih poslova Herd, finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade Ahtisari, alžirski mirovni predstavnik UN-a i Arapske lige, i posljednji europski diktator i bjeloruski predsjednik Lukashenko, svatko u svoje vrijeme, stvarali su jednu od najvećih obmana svjetske politike. Bili su na čelu pompoznih “Kontaktnih grupa” za zaustavljanje najopasnijih svjetskih kriza i ratova

Kakav je bio njihov učinak? Kad svijet nije znao kako zaustaviti krvavi rat i agresiju na BIH 1994. godine, na prijedlog britanske diplomacije osnovana je - Kontaktna grupa. Bošnjaci i Hrvati prihvatili su “mirovni plan”, Slobodan Milošević i Radovan Karađić - nisu. Plan je propao, rat se nastavio, sve dok se nisu umiješale SAD i iznudile potpisavanje Daytonskog ugovora.

2008. godine, kad Europa nije znala kako riješiti pitanje Kosova, bivši finski predsjednik Ahtisari okupio je Kontakt grupu uz podršku pet velikih zemalja. Privremeno, oružje je utihnulo, no pitanje Kosova do danas nije riješeno. Jer Rusija nije, i ne želi priznati Kosovo. Alžirski mirovni posrednik Brahimi, okupio je 2012. Kontaktnu grupu za Siriju. Plan je predviđao svrgavanje Bashara al Assada, no Assad ne samo da nije svrgnut, već je Sirija danas u još krvavijem ratu. I na kraju, nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu, ovog je ponedjeljka, na prijedlog Bjeroskug predsjednika Lukashenka, u Minsku - zasjedala Kontaktna grupa za Ukrajinu. Istog su dana, uz mirovne pregovore, ruske snage osvojile još dvije zračne luke. U gradovima Lugansk i Donjeck.


Idi na 24sata

Komentari 18

  • munjal 10.09.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • KAJBUM_1 05.09.2014.

    Tihomire bas citam izjavu Kamerona Engleza kako odgovara na pitanje isto kao I Obama da su Za njih na prvom mjestu interesi njihove Drzave I njihovo g Naroda a kad Je Hrvatski Precjednik Dr.Franjo Tudjman od prvog Dana govorim tako Onda su ga proglasiti tvrdom glavom I nepromisljenom osobom I potom su mu podmetali sankcije za nabavu Oruzja I drugih sankcijama da bi pokleknuo pred Milosevicem kojeg su bas ti podupirali da bi postala Jugoslavija da bi lakes ti imail manipulaciju Jugoslavije za uzvrat Brozu Titi koji ih je Iskoristavan za svoje dobro samo zato jer nisu imail drugog izbora zbog Brozove mudre Politike koju je koristim od prvog Dana sa Cercilom koji mu je bio us kratko njegov San sa prisilnom stvara ju nove Jugoslavije u Jajcu.cudno da nitko ustvari nije zainteresiran koji je to San bio Broza Tite Jugoslavija ili Nesto drugo?.po mom misljenju ta EU koja je bila osnovana u Americi za Americke interese u toj EU koja bi imala od velike koristi za strategiju protiv Rusije jer sa njima moze platiti Europske zemlji od Ruske Zinvazije .Problem je taj da se strahuje od Njemacke koja je u stanju uvijek izaci iz krize koju prozivljavaju zbog teret a Onih koji su joj napravili krizu 1930 kad se je primio Adolf Zhitler posla da I vuce Njemacku iz krize a poto je htio zapecatiti da se to nikad vise nece dogoditi sa uspostavom EU koja bu nije uspjeli radi Engleske Vanjske politike koja se je upetljala u Poljskoj da mu sprijecio tu namjeru I da ga optuzi sa invazijom koju su mu podmetnuli Englezi I tu su uspjeli stunts ti druge da se odupru Njemackoj a danas je ta Njemacka opet u cvrstog zagrljaju nasilno primo rana raditi za taj EU kojim upravljaju I manipuliraju Amerika sa Engleskom

  • zof 03.09.2014.

    Onaj tko ne uspije sam sebe osloboditi, ne treba očekivati nikakvu miliost, ni razumijevanje nekih mirovnih posrednika ili međunarodnih promatrača. To iskustvo imamo iz Domovinskog rata. Tako je uvijek bilo. Tako će uvijek biti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare