To je to što me zanima!

Ministre, zašto na turističkoj karti svijeta nema Hrvatske?

Prema brojkama BBC-a Hrvatske uopće nema među prvih dvadeset najuspješnijih turističkih zemalja na svijetu. I Austrija, koja nema more, zarađuje dvostruko više
Vidi originalni članak

"Brojke sve govore" slavodobitno je prije nekoliko dana u Zadru objavio ministar turizma Darko Lorencin. Turista u srpnju ima 1 posto više nego prošle godine, a ukupni prihodi za prvih 6 mjeseci veći su za 6,6 posto. To je dokaz, smatra ministar turizma, da nisu točne katastrofične analize i medijski napisi prema kojima je sezona "propala". 

No samo nekoliko dana prije ministrove tvrdnje kako brojke pokazuju da u turizmu i te kako imamo "konja za utrku", brojke o svjetskom turizmu objavio je i britanski BBC. A prema tim brojkama, Hrvatske - nema među prvih dvadeset najuspješnijih turističkih zemalja na svijetu. 

BBC-eve brojke, zasnovane na podacima UN-ove agencije za turizam izdvajaju 20 najuspješnijih turističkih zemalja na svijetu u 2012. godini. I to po broju turista koji posjećuju zemlju, po ukupnom prihodu od turizma, ali i po prosječnom iznosu koji turist potroši u pojedinoj turističkoj zemlji. 

Francusku posjetilo 83, a Hrvatsku 11,8 milijuna ljudi

Ako brojke zaista sve govore, kako to tvrdi ministar turizma, onda se Hrvatska treba i te kako zabrinuti.  

Zemlja s najvećim brojem turista na svijetu prošle je godine bila Francuska. Naš izravni europski turistički konkurent imao je rekordnih 83 milijuna gostiju. Hrvatsku je 2012. posjetilo gotovo osam puta manje, točnije, 11,8 milijuna. 

Ispred nas svi konkurenti, pa čak i Grčka

Prema istim brojkama, ispred nas su i svi naši turistički konkurenti: Španjolska s 57 milijuna, Italija s 46, Turska s 35, pa čak i prosvjedima razorena Grčka s 15 milijuna turista. I kad je riječ o ukupnom prihodu od turizma u 2012. - bili smo lošiji od Grčke. Hrvatska je prema izvještaju HNB-a od turizma zaradila 6,8 milijardi eura, a Grčka više od 9 milijardi. 

A što tek reći o nama gotovo susjednoj Austriji? Jedanaesta najuspješnija turistička zemlja na svijetu, i bez mora, zarađuje gotovo 14 milijardi dolara. Dvostruko više od Hrvatske! 

Ne čini li Vam se, gospodine ministre, da nešto ipak ne štima u hrvatskim rekordnim brojkama koje "govore sve"?

Idi na 24sata

Komentari 92

  • darions 19.08.2013.

    Kako bi se vi sami rangirali i ocenili svoj turizam? Popravite ponudu, ne gledajte boju novca (nacionalnost), promenite stanovnistvo sa primorja koje pljacka i maltretira turiste, zapravo bolje sve da posaljete kolektivno u Grcku, Tursku ili Spaniju da nauce kako se treba ponasati prema turistima, i kakvu uslugu od apartmana pa do svega ostalog im treba ponuditi..Socijalizam je davno prosao..

  • ludom 16.08.2013.

    To pitanje je postavljeno krivom čovjeku. Za ime boga, on je samo poslušnik koji radi što mu se kaže.

  • dahhmal 13.08.2013.

    Kada već usporedujemo ostale drzave treba pogledati kolika je Francuska,Španjolska Italija, Turska pa mi smo po velićini tek jedna njihova pokrajina i nasa efektivna sezona traje od 15.6 do 15.8. jednostavno smo nesposobni produžiti sezonu . Nije čudo kaj su nam zatvoreni hoteli već u jesen i proljeće sada nam ova sposobna vlada zatvara hotele i u sezoni sigurno je to jako dobar poticaj da ti turisti kaj su bili u tim hotelima nas hvale u svijetu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare