To je to što me zanima!

Moja zelena ljekarna ima baš sve što bi mi ljeti moglo trebati

Najučestalije ljetne tegobe, dišne i urinarne infekcije liječe oleokapsule mravinca, čajevac nosimo za dezinfekciju, a paprenu metvicu za ublažavanje bolesti putovanja
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosit će savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na osnove putne ljekarne

Voljela bih da mogu naslikati, a ne samo riječima opisati prizor koji upravo gledam s terase -pogled mi puca prema otvorenoj pučini, more se presijava od tirkizno plave do duboko modre, a sjeverozapadnjak ga mreška tek toliko da ne bude bonaca.

I svako malo neki galeb preleti iznad moje glave i oglasi - samo zato da ne bude pretiho jer tako ponekad zna biti na Otoku.

Za one koji vole mir, prirodu, druženje sa samim sobom i ljudima koji dijele sličnu životnu filozofiju manji otoci su idealna mjesta za odmor, a jedini problem napuštanja civilizacije, barem u mojem slučaju, jest udaljenost do liječnika i prve ljekarne. To može biti nezgodno ako imate obitelj, pa se valja dobro pripremiti, a ja se uvijek pripremam kao da će nas snaći sve kuge i nevolje ovog svijeta pod parolom "zlu ne trebalo, ali se našlo pri ruci".

Smilje je korisno za modrice i ozljede, paprena metvica kao analgetik i za bolest putovanja

Tako da osim osnovne putne ljekarne (sredstva za dezinfekciju, zavojnog materijala, analgetika, antihistaminika...) nosimo probiotik i aktivni ugljen za slučaj crijevnih infekcija. Uz njih pakiramo i eterična ulja koja učinkovito rješavaju najučestalije ljetne tegobe - oleokapsule mravinca pokrivaju respiratorne i urogenitalne tegobe jednako kao i čajevac koji koristimo i kao sredstvo za dezinfekciju.

Smilje je korisno za modrice i ozljede. Ravensaru, eterično ulje, spremam za slučaj virusnih infekcija. Ljekovitu lavandu za spazme mišića, alergije i opekline. Širokolisnu lavandu i primorski visak koristim kod većine uboda i ugriza. Paprenu metvicu kao analgetik kod svih bolova i ozljeda, za bolesti putovanja i ublažavanja svrbeža kod uboda i alergija. Uz ova ulja dodajte još i gel aloe vere za rješavanje većine dermatoloških tegoba, bočicu macerata gospine trave, tinkturu propolisa i vaša je zelena ljekarna, za koju vam želim da je što manje koristite, spremna za pokret.  

Idi na 24sata

Komentari 1

  • marnik954 04.08.2012.

    Najbolji lijek je izbjegavanje stresa ako je to u današnje vrijeme ikako moguće. Šetnja po prirodi je najefikasnija pa ako se piju i domaći čajevi tada se puno čini u korist zdravlja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare