To je to što me zanima!

Nastavnici, zagrlite ih, slušajte i krenite u borbu za sebe i njih

Ministarstvo treba zaista ekspresno osmisliti taj akcijski plan, sustav, kako god ga žele nazvati, koji će pružiti efikasnu zaštitu svima u školama od nasilnika
Vidi originalni članak

Oni su mali, ali su veliki, slavna je rečenica slavne knjige “Smogovci” Hrvoja Hitreca, po kojoj je snimljena još slavnija serija uz koju smo svi odrasli. Ovih dana mnogi u školskom sustavu pozvali su se na različite rečenice i parole kako bi pojasnili svoju nezavidnu situaciju.

Nastavnici su ove subote potegnuli iz svih krajeva Hrvatske do Zagreba kako bi izrazili svoje apsolutno opravdano ogorčenje svim negativnostima koje doživljavaju u školama. Istaknuli su kako su škole postale “bojno polje”, zatražili su status službenih osoba i ispisali stranice i stranice o ružnim iskustvima i nemogućnosti da dobiju zasluženu, kvalitetnu i efikasnu zaštitu od mladih nasilnika (ne lažimo se) koji učionice i škole vide isključivo kao mjesta za iživljavanje i gubljenje vremena.

No onda je pismo napisala i 15-godišnja učenica. Istresla je iz sebe loša iskustva, razmišljanja i stavove koje je godinama nakupljala prolazeći kroz obrazovni sustav. Bila je oštra i kritična, ali ne bezobrazna, nije gađala kredama niti pljuvala. Nažalost, reakcije mnogih u školskom sustavu bile su i više nego neprimjerene: “To nije napisala ona, ja znam kako se izražavaju 15-godišnjaci”, “mala, nisi ti neka princeza, šta misliš da nismo i mi išli u škole, što će ti se dogoditi ako malo hodaš do škole” itd. I te reakcije, koje redom stižu od odraslih ljudi, često zaposlenih u školama, nisu neprimjerene zato što bi Ani trebalo dati za pravo bez kritike.

Upravo obrnuto, Ana i svaka druga klinka i klinac od svojih nastavnika trebaju i traže kvalitetnu kritiku, ali ne onu koja će ih uvjeravati da su “lijeni jer im je teško učiti od jutra do mraka” nego ona koja će ih uputiti kako da dalje grade svoje stavove i mišljenja. U javnosti se počela graditi slika djece kao lijene, bezobrazne, razmažene skupine, uz pomalo nepoštenu opasku “nisu svi takvi, ali”. Djeca su naša slika. Roditelja, nastavnika, političara, svih koje gledaju oko sebe.

Ministarstvo treba zaista ekspresno osmisliti taj akcijski plan, sustav, kako god ga žele nazvati, koji će pružiti efikasnu zaštitu svima u školama od nasilnika. No svi ostali, veliki i mali, trebaju si pružiti priliku da uče jedni od drugih. Želim nam svima da u drugo polugodište uđemo s manje gorčine i više spremnosti da se poslušamo.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Smoke_on_the_Water 18.12.2018.

    Mislim da je nekolicina novinara koji uporno ovo "šilje" pomalo zaostala. Nemam drugog odgovora. Izmisle situaciju i onda traže dokaze za to na glup i agresivni način.

  • 18.12.2018.

    Da, zagrlite ih, pa mozda ne dobijete kredu u oko. Ali, mozda budete optuzeni za pedofiliju.

  • 18.12.2018.

    Prvo i osnovno..odgoj dolazi iz obitelji..

Komentiraj...
Vidi sve komentare