To je to što me zanima!

Nek' se Holy odluči: Je li u SDP-ovu krdu toplo ili smrdi?

Ako Mirela Holy ovako nastavi, njezino inzistiranje na principima pretvorit će se u infantilno cendranje. A onda će je stranka potapšati po glavi i dati tješilicu.
Vidi originalni članak

Mirela Holy prijeti izlaskom iz SDP-a. Opet. 

I to vjerojatno nije čak ni zadnji put.

"Postoji mogućnost da mene stranka izbaci ili da ja sama napustim stranku", izjavila je prošle jeseni, nakon što je objavila komunikološki priručnik u kojem se s gađenjem osvrnula na stranački zvjerinjak pun zmija, lavova i ostalih beštija, naricala da je stranka ne voli, a onda krenula koketirati s Laburistima u vezi izlaska na zagrebačke lokalne izbore.

Potom je dobila mjesto u tri saborska odbora i zakopala ratnu sjekiru.

Sad opet prijeti izlaskom iz SDP-a. Sada se radi o zahtjevu da se usvoje njezini amandmani na zakon o zaštiti prirode, da se osnuje agencija za zaštitu okoliša i time ispune obećanja iz Plana 21.

Ako ispuni prijetnju, ostat će upamćena kao najvjerodostojnija političarka u posljednjih dvadeset godina. Ako se povuče bez da je dobila što je htjela, ostat će ista ona Holy kakvu smo zapamtili prošli put kad je prijetila napuštanjem svoje stranke.

I više nitko neće obraćati pažnju kad idući put opet ultimativno nešto zatraži.

Jer, njezino inzistiranje na principima moglo bi se uskoro pretvoriti u infantilno cendranje. Ono kad članica stranke poput razmaženog derišta zapjenjeno lupa nogama kako bi dobila baš ono što ne može dobiti. Ljudima će to početi ići na živce, a stranački vođe samo će okrenuti očima i dati joj utješnu lizalicu.

S druge strane, inzistiranje na ispunjenju predizbornih obećanja također je sklizav teren. Da je Mireli Holy doista stalo do toga, odnosno da joj je Plan 21 vrijedan napuštanja SDP-a, onda ga je mogla napustiti još onda kad je podignut PDV.

Ili u bilo kojem drugom slučaju.

Sada se radi o materiji koja je bivšoj ministrici okoliša očito izuzetno važna, pa možda ne treba čuditi taj ultimativni pristup problemu. Ali, opet, to je politika, a kad se ona počne miješati s principima to zna često voditi u depresiju iniciranu pojačanom konzumacijom medikamenata. 

Naime, stranke su mjesto gdje se lobira za neke stvari, sada i nakon godinu, dvije, pet. Poštuje se i hijerarhija, pri čemu je netko drugi ministar. I taj snosi odgovornost.

A Holy je samo saborska zastupnica.

To ne znači da se ne treba boriti za ono u što vjeruje, pa u nuždi se uhvatiti tog nesretnog Plana 21. Međutim, ucjene ovakve vrste mogu biti i kontraproduktivne. Kako bi to izgledalo da svaki član stranke krene istom metodom tražiti da se ispune njegove želje?

To naprosto nije ozbiljno. I u jednom trenutku počinje živcirati i stranačkog šefa (koji je ionako tanak na živcima), ali i cjelokupnu javnost koja će svaki put kad Holy pusti glas oko neke teme pitati: "A što, Mirelica opet izlazi iz SDP-a?".

Osim toga, krenut će se vagati razlozi. Kad treba napustiti stranku? Povoda uvijek ima - smjenjivanje iz Vlade, marginaliziranje u Saboru, zanemareni amandmani na zakon, iznevjerena obećanja - da bi u konačnici obično presudio onaj najbanalniji.

A stranka će se početi pitati treba li ona više Mirelu Holy ili Mirela Holy ipak više treba SDP.

Na Holy se ozbiljno računa u najavljenom formiranju nove stranačke frakcije koja bi okupila nezadovoljnike politikom Zorana Milanovića. To bi bio prostor za njezinu pojačanu afirmaciju, kao i za borbu za stvari koje ona smatra važnima.

Ali opet, tko će s njom ozbiljno računati kad svakih par mjeseci, čim joj se nešto ne svidi ili joj se netko zamjeri, zaprijeti napuštanjem SDP-a?

Možda je došlo vrijeme da se Mirela Holy napokon odluči. Je li u stranačkom krdu ugodno toplo ili u njemu ipak smrdi?

Idi na 24sata

Komentari 52

  • Pista Farkas 21.06.2013.

    ...bravo "Bubamaro". Isto moij sinek od 12 godina, svome bratu 13god. za slične želje kaže da je pičkica. To što Mirela želi je problem od nastanka naše države ---želi kao ti, dobro, ali na pogrešan način.- jako loš način. I sama želja se takvim načinom pretvara u svoju suprotnost. Mirelice, s Tobom se treba pozdraviti, nema se vremena tetošiti, odi, široko Ti polje, otiđi tamo gdje ćeš moći nekoga zajebavat...

  • 21.06.2013.

    Ta tješilica je trebala biti mjesto ravnateljice agencije....

  • ivokap 20.06.2013.

    Uzeo sam si vremena i pročitao sve veleumnosti gospodina Klauškog, moram priznati da sam "očaran", strukom, etikom i neviđenom profesionalnošću, "bravo".

Komentiraj...
Vidi sve komentare