To je to što me zanima!

Njima treba luksuzni Audi da se osjećaju važno u svom selu

U Hrvatskoj čovjek prije svega želi imati statusni simbol - npr. Audi 6 - ali do njega ne želi doći metodičnim radom i štednjom nego političkim vezama i “snalaženjem”
Vidi originalni članak

Govoreći o nastanku kapitalizma, Max Weber u impresivnoj je studiji pokazao da se kapitalizam začeo kao nuspojava protestantske vjerske etike. Protestant, naime, vjeruje da mu Bog, kroz rezultate rada, otkriva tajni plan - ako je uspješan u poslu, on je na putu spasa, ako ne, nije. Fanatici nove vjere, Calvin i Zwingli, nalagali su vjernicima žestok i predan rad, kojem svrha nije bila bogaćenje nego otkrivanje puteva spasa, ali je njegova posljedica bilo gomilanje bogatstva. Akumulirano bogatstvo se ne rasipa, nego se metodičko-racionalnim djelovanjem iznova ulaže kako bi stvorilo još bogatstva. Posljedično, nastaje kapitalizam - odlikuju ga rad, metodična racionalnost, askeza, štednja, ulaganja. S vremenom se sustav emancipira od protestantizma i postaje “samostojeći”. 

Ovo što mi danas imamo u Hrvatskoj posve je obrnuto. Naš čovjek prije svega želi imati statusni simbol - npr. Audi A6 - ali do njega ne želi doći metodičnim radom i štednjom nego političkim vezama i “snalaženjem”. On hoće sad i hoće sve. To je dobitna formula u svijetu kriminala i u svijetu politike, ali u biznisu toga nema.

Njeni su promotori svi, od ministara do župana i općinskih čelnika. Pokondirenost, skorojevićki mentalitet, hohštapleraj, razmetanje, princip “lako ćemo” vladajuća su načela. Umjesto da ih mijenja, Vlada ih reklamira. I država živi na tuđoj akumulaciji. Nije vjerojatno puki slučaj da te osobine vladaju cijelim mediteranskim jugom, prostorom koji je Albert Camus vidio kao rješenje, a on se pokazao problemom. Hrvatska mora prijeći na posve novu paradigmu, ali čovjeka koji bi poveo taj proces ne može se ni svijećom naći.     

Idi na 24sata

Komentari 133

  • blanjalica 15.11.2013.

    SVIMA NJIMA TREBA POKAZ ZA JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ. ZA SLUŽBENA PUTOVANJA IMAJU VLAKOVE I AUTOBUSE. Sendvič u aktovke i raspalite gosposo.

  • pumpi 15.11.2013.

    kad je brodski župan imao A8, onda nije nitko pisao...ali su mu ga ukrali i prevezli nekuda za Srbiju i dalje hi hi :)))

  • LjubomirGlibota 13.11.2013.

    predlažem da cjela sisačka županija nalijepi ovu sliku svoje drage županice na svaki kontejner da vidi njen osmjeh dok oni skupljaju plastične boce da bi kupili kruh

Komentiraj...
Vidi sve komentare