To je to što me zanima!

Nova Birtija: Ne sudimo Luku Modriću kao ostatak svijeta

Napeto iščekivanje podignulo je očekivanja navijača iznad realnosti, a treba imati na umu da ta očekivanja posve nije ispunio ni Šuker ovjenčan slavom sa SP-a '98...
Vidi originalni članak

Ne bi Luka Modrić trpio ni upola svoje muke da nije Hrvat. Nije tu riječ o cmizdrenju da Hrvate nitko ne voli, da se cijeli svijet urotio protiv nas. U okolnostima u kojima se nalazi Modrić bi jednako patio i da je, recimo, Danac ili Norvežanin.

Krenimo samo od tretmana Ive Majoli u godini nakon osvajanja Roland Garrosa. Iako je branila naslov, nije dobivala ni središnji teren ni termine kakvima bi je častili da je Amerikanka, Njemica ili Francuskinja. Ništa osobno, ništa protiv naroda. Stvar čiste ekonomije. Ili, doba je preskupog skijanja na Sljemenu, da je Janica kojim slučajem Amerikanka, nalupala bi najmanje dvadeset puta više para nego kao Hrvatica. Moguće je da joj mašina dan-danas ne bi dala da se ostavi skijanja. Dalje, Modrićev je problem što je samo nogometaš.

Tko god da si, odakle god da si, neki broj dresova je moguće prodati jer igraš za Real, stojiš na ramenima diva. Za iskorak, moraš biti ili Beckham ili Ronaldo, lijep ko slika, a iz mnogobrojnog naroda, ili makar Messi, da ti fali još samo naslov svjetskog prvaka, i to opet ne s Hrvatskom nego s Argentinom.

Ne bi Realovi navijači bili toliko kritični ni da je transfer realiziran s manje pompe, da nije sve dugo trajalo, zbog čega mnogi Modrića vide kao Mourinhova igrača. Napeto iščekivanje podignulo je očekivanja navijača iznad realnosti, a treba imati na umu da ta očekivanja posve nije ispunio ni Šuker, ovjenčan slavom najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva ‘98., ni Jarni, jedan od najboljih na svojoj poziciji koji su Zemljom hodali, a kako bi onda Modrić…

Potpisavši za Real, naš čovjek si je natovario daleko teže breme nego što ga je Šimunić nosio u Njemačkoj. Da bi kao stranac opravdao plaću, na treningu i utakmicama morao je biti najmanje pedeset posto bolji od domaćih. Ali da bi kao Hrvat opravadao plaću u Realu, Modrić mora biti maltene najmanje pedeset posto bolji od Özila. Zato, dok je cijeli svijet prekritičan prema “našem malom”, mi bismo trebali biti na njegovoj strani. Zato što je uspio o čemu svi sanjamo, ili smo sanjali.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • RobertDenniro 26.01.2013.

    Hajde više spustimo se na zemlju oko Luke.. Svi bi mi htjeli 100 kn pretvorit u 1000,, ali nejde i amen..

  • RobertDenniro 26.01.2013.

    Gluplji teskt vec dugo nisam citao,, sto se jednostavno nemozemo pomiriti sa cinjenicom da smo da je real kupio macka u vreci (Modrica) i to je to. To su činjenice ,, čovijek nije za real.. Nema tu kvalitetu i amen. On če donjet prevagu realu ma daj nemojte me nasmijavat, to je jedan prosječan igrač kao i drugih 100,000..

  • kalorija 06.01.2013.

    ma to nema veze odakle dolazi koji igrač, važno je što pokaže na terenu i točka. zašto danas crveno-bijele majice hrvatske nogometne reprezentacije nose klinci po cijelom svijetu, od južne amerike do afrike? jel bi usain bolt bio popularniji da je iz amerike? njemu je svejedno odakle je jer je najbolji na svijetu i ima osobnost, daje najbolje od sebe kad je najvažnije i najteže. dakle nemojmo opet o jadnim malim hrvatima. kad si najbolji možeš bit i iz tunguzije, rezultati su jedino mjerilo popularnosti. luka jednostavno ne igra dobro i ako se konačno nešto prelomi i pokaže da je igrač za velike utakmice, sve će sjesti na svoje mjesto. a za to je, osim fizičke, još važnija psihička spremnost. za 35 milja funti on je trebao do sad bar tri puta preokrenuti tijek utakmice nekim upečatljivim potezom, ali to se nije dogodilo jer je pod psihičkim pritiskom tog milijunskog transfera. kad bi imao ležernosti i bar malo hazarderskog duha jednog blaža sliškovića, već bi osvojio publiku nekim ingenioznim golom. ovako, stisnut u svom strahu od neuspjeha, samo će i dalje propadati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare