To je to što me zanima!

Od sushija do kotlovine: Zoki opet kreće u gastro kampanju

Zoran Milanović objavio je ovoga vikenda video u kojem s Krešom Beljakom raspravlja o razlici između samoborske i trnjanske kotlovine. Daleki je put prošao od rasprave sa Čačićem o sushiju 2011. godine.
Vidi originalni članak

Kukuriku koaliciju nazvao je po restoranu u kojem je ona sklepana. U predizbornu kampanju 2011. godine ušao je čuvenim intervjuom o sushiju i sashimiju. 

Koalicijske sastanke održavao je po salašima i restoranima. Premijerski mandat velikim dijelom odradio je u restoranu "Tač".

Kampanju za ostanak na vlasti proveo je po menzama, kiselog lica iznad kiselog gulaša, nastojeći se približiti običnim ljudima i razbiti mit o premijeru elitistu.

Da bi ga s vlasti ispratila priča o bakanalijama po hotelima, o skupim zubacima, jastozima i dingačima.

Nedavno je priču o ulasku u predsjedničku kampanju lansirao iz jedne istarske konobe okružen najbližim suradnicima, ujedno i SDP-ovim disidentima.

Da bi sada došao do kotlovine.

Krmići i vratina

Zoran Milanović ovoga vikenda objavio je video na društvenim mrežama kako s Krešom Beljakom, samoborskim gradonačelnikom, raspravlja o razlici između samoborske i trnjanske kotlovine. 

"Ovo su samo krmići i fedrihi, odnosno vratinja svinjska, na Trnju ima kobasa, ima i češnjaka", entuzijastično je nabrajao Milanović dok ga je Beljak pomno slušao, a zatim poentirao kako "na Trnju rade kobase od onoga što ostane Samoborcima".

Zbilja urnebesno.

Ali i znakovito.

Jer, 2011. godine Milanović je s tadašnjim glavnim koalicijskim partnerom Radimirom Čačićem i Davorom Butkovićem u Jutarnjem listu debatirao o sushiju i sashimiju i raspravljao o tome ide li uz tunu pivo ili vino, u vrijeme dok se Hrvatska koprcala u postkorupcijskom gospodarskom bezdanu, a danas s prijateljem Beljakom raspravlja o kotlovini.

Je li to pokazatelj da Hrvatska nazaduje? Ili se Milanović kao predsjednički kandidat želi više približiti običnim građanima? Pa biračima umjesto sushija ponuditi kotlovinu?

Gastro stigma

Kako god bilo, opet je postalo evidentno da se Milanović naprosto ne može otrgnuti od gastronomske stigme koja je obilježila njegovu političku karijeru i prati ga na skoro svakom koraku.

Nije bilo malo onih koji su podrugljivo, pa čak i uvredljivo, dočekali njegovu raspravu o sushiju dok su građani jedva preživljavali u besparici, pod ovrhama i blokadama, bez posla i bez perspektive.

Nije bilo malo onih koji su Milanoviću zamjerali što se njegov premijerski mandat više povezivao s restoranima i delicijama, nego s reformama i političkim uspjesima.

Nije, također, bilo malo onih koji su priču o skupim čašćenjima i luksuznim večerama na kraju mandata upotrijebili kao metaforičku "smolu i perje" kako bi potjerali Milanovića iz Vlade, stranke i politike.

A onaj patetični pokušaj naslikavanja u radničkim menzama gdje je u kožnjaku s narodnim masama zdvajao nad kiselim gulašem, ali i nad svojom sudbinom, mnogi su doživjeli kao besprizorni cinizam.

Ali Milanović jednostavno ne može pobjeći od sebe. 

Ili makar od hrane.

Glasovi idu kroz želudac

Sad je zapeo na kotlovini, pokazujući se kao stručnjak u gastronomskim finesama, premda u kampanji za Pantovčak nije iznio još niti jednu naznaku svog političkog programa.

Ispada da je gastronomija njegov program.

Sushi ga je doveo na vlast, uz zubatac i dingač održavao se na vlasti, kiseli gulaš ispratio ga je s vlasti, a sada lansira kotlovinu kao platformu za povratak na vlast.

Kolinda Grabar Kitarović nabavila je četiri tone lososa, Milanović možda nabavi četiri tone vratine za kotlovinu. I ako je Kolinda iskoristila mandat na Pantovčaku kako bi radila na skidanju kila, Milanović očito priprema teren za nabacivanje kila.

Ali opet, ljubav ide kroz želudac, pa i Milanović misli da će se preko kotlovine uvući ponovno u srca birača koje je na odlasku posprdno nazvao "nježnim biljkama", a sada se nada da će imati dovoljno snažan želudac da ga izaberu na Pantovčak.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • MarijanGrdašić 24.10.2019.

    Ljubav ide kroz guzicu a onda pustiš vodu. Danas slušamo kako je za sve nedaće Prosvjetara kriv upravo Zoran Milanović, za sada Račana ne diraju. Znamo da je obećao prosvjetarima njihovih 6% kad se situacija promijeni i popravi s proračunom i bdp om ... ali HDZ to nije čuo jer su iznenada došli na vlast. Tako su prosvjetari ostali jako traumatizirani pa spominju Milanovića, sad čekam da počnu spominjati i Trumbića i Vlatka Mačeka kako su im i oni zakomplicirali život. Pogledajmo malo te objave uglavnom političke objave promocija sindikalnih čelnika, valjda se pripremaju za izbore kao sranka, vrag bi ih znao. Vjerojatno im je rok trajanja u Sindikatima prošao pa ispipavaju puteve bespuća stranačkih aktivnosti. Eto Zoran Nenadj.... uspio je i uvrijediti Gospodara kuće Krešu ... ali otom potom ništa bitno ili važno. Dok ima krmenadla i samoborskih češnjovki nema zime. Javila se i onakojajašenapantofčaku kako je uz sindikate ... ono sve što ide protiv sukandidata dobrodošlo je

  • jackiechan10 23.10.2019.

    Milanovic je odnarođen, ruckovi i vecere u Tača, sushi na meniju, zdere se i loce... a ko hebe narod

  • kupreska 23.10.2019.

    Dzabe mu sve nece sjesti na Pantovcak.😂😂😂😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare