To je to što me zanima!

Kako će srušiti HDZ kad ne mogu srušiti ni ubogog Beru?

Ne treba se previše zamarati ishodom višemjesečne pobune u SDP-u. Odavno je postalo jasno da sudbina Hrvatske sve manje ovisi o obračunu ljevice i desnice na izborima, već o obračunu ljevice i desnice u HDZ-u
Vidi originalni članak

Ovo je doista Kvaka 22.

Pobunjenici u SDP-u uzdaju se u razboritost i racionalnost Davora Bernardića, nagovarajući ga da odstupi sa čela stranke. Iako je svima jasno da je Davor Bernardić doista razborit i racionalan, tada ne bi ni bilo potrebe za njegovom smjenom.

No sada već ulazimo u područje parodije.

U ovoj agoniji SDP-a kojoj svjedočimo već mjesecima mnogo je važnija ova 'kvaka': SDP-ovci planiraju rušiti HDZ s vlasti, a nisu sposobni već mjesecima srušiti ubogog Davora Bernardića sa čela vlastite stranke.

Premda to ionako nije previše bitno.

U Hrvatskoj odavno nije bitan obračun ljevice i desnice na političkoj sceni, već uglavnom ovisimo o obračunu ljevice i desnice u HDZ-u. I tako već skoro dvadeset godina.

Lijevo, desno, gdje je moja stranka?

Ivo Sanader pobijedio je Ivića Pašalića i odveo Hrvatsku prema liberalnom centru. Onda je Tomislav Karamarko osvojio stranku i odveo Hrvatsku prema radikalnoj desnici. Pa sada Andrej Plenković opet vodi stranku prema umjerenom desnom centru. Neki bi rekli, čak i prema ljevici.

Sudbina Hrvatske, dakle, više ovisi o ratovima u HDZ-u, a sve manje o obračunu ljevice i desnice na izborima.

Zapravo, HDZ već godinama ruši sam sebe s vlasti: bilo raspadom sistema nakon smrti Franje Tuđmana, bilo raspadom sistema nakon korupcijskih afera Ive Sanadera, bilo rušenjem vlastite Vlade, a onda i Tomislava Karamarka.

SDP se uspio u dva navrata zateći dovoljno blizu vlasti da pokupi ostatke HDZ-ove vladavine, iako prije dvije godine čak ni za to nije bio sposoban kad je HDZ srušio svoju Vladu, a Zoran Milanović još uvjerljivije izgubio izbore. Svoje pete u karijeri šefa SDP-a.

Njegovi puleni danas ne uspijevaju čak ni spasiti SDP od Davora Bernardića, pa kako onda misle spasiti Hrvatsku od HDZ-a?

Smiješni Bero

Taj Bernardić je, kako kažu, nesposoban, nekompetentan, parodičan, pa čak i smiješan. Ako ne mogu maknuti njega, kako misle razmontirati ovu mašineriju od HDZ-a?

Ili ako uspiju srušiti Beru, zar doista misle da će uspjeti srušiti HDZ?

Mogu se jedino nadati da će u HDZ-u proraditi autodestruktivni gen. 

A tome se može nadati i Hrvatska. Opstanak njezina društva, gospodarstva, obrazovanja, građanskih i medijskih sloboda, europskih i civilizacijskih vrijednosti u ovome trenutku - kao i u mnogim ključnim trenucima u zadnja dva desetljeća - opet ovisi o nadmetanju frakcija u HDZ-u.

HDZ se zabavlja Hrvatskom

Hoće li Plenković spasiti Hrvatsku od desnice? Hoće li desnica skinuti Plenkovića s vlasti? Hoće li eventualna pobjeda desnice u HDZ-u reanimirati devastiranu i uspavanu ljevicu? Ili će Plenkovićeva struja i dalje eutanazirati bilo kakvu prijetnju lijevo od centra?

Dok se SDP bavi sobom, HDZ se zabavlja Hrvatskom.

Kad bi SDP-ovci ovoliko energije koliko ulažu u rušenje Bernardića uložili u rušenje HDZ-a, možda bi uspjeli vratili povjerenje javnosti i birača.

Ovako, ono što demonstriraju u procesu rušenja svog legitimno izabranog predsjednika, njihove optužbe i prijetnje kombinirane s potkupljivanjem i ulagivanjem, uz gaženje procedure i institucija, šalje poruku kako doista nema više potrebe zamarati se s ovakvim SDP-om.

A kamoli gajiti neke nade da je SDP sposoban jednoga dana preuzeti vlast. 

Osim ako mu HDZ tu vlast ne baci u krilo. Ili barem mrvice. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • agitprop 19.09.2018.

    "Kako će srušiti HDZ kad ne mogu srušiti ni ubogog Beru?" - simptomatični naslov koji govori jako puno mentalitetu ljevice. I koji nije takav od jučer. Jedino što se njima vrti u glavi, pa tako i Klauškom, jest rušenje. Destrukcija, revolucije, nasilne metode općenito. Kao da se pale na to. Alo ljudi, a kako bi bilo malo konstruktivnog razmišljanja umjesto tog kronično destruktivnog? Zato su ljevičari revolucionari oduvijek rušili, razbijali, prolijevali krv u revolucijama, nakon čega nisu bili sposobni izgraditi apsolutno ništa. Osim još desktrukcije i još više čemera i jada nego li je bilo prije. Ajmo rušitelji i destruktivisti, naprijed!

  • škver 18.09.2018.

    HDZ može srušiti samo Lider koji se ne boji ginuti za pravdu. To SDP nije pa može se po meni i izbrisati.

  • ARMAGEDON 18.09.2018.

    Na vlast mora doći stranka koja će zabraniti petokraku , sprovesti lustraciju i pozatvarati jugoudbaše tu ga*ad koja godinama ruje Hrvatskom

Komentiraj...
Vidi sve komentare