To je to što me zanima!

Oprost duga građanima još je jedno prazno obećanje Vlade

Oprostit će se dug do 10.000 kuna siromašnima. Riječ je navodno o oko 150.000 građana. Lijepo je zvučalo u biračkom uhu. Samo je još sve trebalo ispregovarati
Vidi originalni članak

Predložit ćemo oprost duga. Svi će o tome govoriti i biti zadovoljni. Ali napravit ćemo takve kriterije da za godinu, dvije oprost dobije samo zanemariv broj građana.

Savjet je to stručnjaka direktorima banke prezentiran u jednoj američkoj seriji. Iako bi serija trebala biti fikcija, jasno ocrtava kako ne učiniti nešto, a dobiti aplauz. Obmana je savršena jer dok se otkrije, direktori će već uzeti svoje bonuse. 

Slično se događa u Hrvatskoj s prijedlogom Vlade o oprostu dugova. Prva najava je dana još prošle godine. Zatim je bankama omogućen otpis zakonom, ali one to ne provode jer se žale da nema kriterija. Ljetos je Vlada ponovno krenula u ofenzivu. Oprostit će se dug do 10.000 kuna siromašnima. Riječ je navodno o oko 150.000 građana. Lijepo je zvučalo u biračkom uhu. Samo je još sve trebalo ispregovarati s bankama, telekomima i komunalnim tvtkama. Pregovori traju, a danas još nema ni približnih kriterija, a kamoli zakona. Vlada je optužila telekome da su pohlepni jer ne žele pristati na oprost. Banke ga načelno podržavaju, ali u biti lukavo igraju i čekaju kriterije koji bi po njima trebali biti strogi. Načelna je podrška stigla iz velikih gradova, ali treba podsjetiti i da su njihove komunalne tvrtke od početka godine imale mogućnost oprosta i nisu ga baš provodile. Inicijativa Borisa Lalovca za olakšanje života blokiranim građanima sve se više razvodnjava. Ako zakon i ne donesu, optužit će banke i telekome za blokadu. Ako kriteriji i zakon budu doneseni sljedeće godine, pitanje je kako će se provoditi i koji broj građana će zaista dobiti oprost. Ali kao bankari s početka priče, ministri će do tada već pokupiti svoj politički bonus na izborima.

>>> Ivana Pandžić pratite i na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 14

  • SavetaPaškov 25.10.2014.

    Pa to je vec ucinjeno oprostili su svoje dugove i tzv. kredite a proknjizavati kao da su nama oprostili pa to je bilo odamh jasno da su to napravili zbog sebe a ne nas .Nama su dali zabavu Bandica i branitelje a mi svi odmah zinuli braniti Bandica a vi dragi branitelji sto niste izlazili na ulice kad su ovi sadasnji i bivsi sustavno pljackali i unistavali ovu drzavu koju ste vi stvarali sad vam je kasno jer jednostavno nemaju vise odakle uzeti da bi ispostovali sve sto su vam obecavali.Gdje ste bili kad su oni krali ,poklanjali tvornice razno raznim ratnim profiterima koji su samo pokupili iz tih tvornica sve a ljude sutnuli na ulicu i od cega ce vam sutra isplatiti mirovine to ih pitajte.

  • enilon 19.10.2014.

    Sve je puno jednostavnije nego se piše i čak nego se misli, ali samo pod pretpostavkom da je Hrvatska pravna država. Naime, svaka država bi trebala poštivati svoj najviši pravni akt - ustav. Članci 34 i 35 ustava Republike Hrvatske kažu (citiram): Članak 34. (1) Dom je nepovrediv. ... . Članak 35. Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti. (završen citat) Iz ova dva članka ustava svaki pravnik i normalni čovjek zaključuje slijedeće: -ako je dom nepovrediv u pogledu pretraživanja, onda je pogotovo nepovrediv u pogledu oduzimanja (ovrhe, pljenidbe), te nijedan pravni akt u Hrvatskoj ne može vrijediti u kojem se dom dovodi u vezu s ovrhom – ti pravni akti su ništavni (ništetni), -ako se svakome jamči štovanje i pravna zaštita osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti, onda nijedan pravni akt u Hrvatskoj ne može vrijediti ako se u njemu plaća - kao najvažniji izraz osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti - dovodi u pitanje, pod ovrhu ili pljenidbu. Svaki sud će prihvatiti pozivanje i prihvatiti kršenje najvišeg pravnog akta, ako se to u praksi dogodi i donijeti ispravnu odluku da se dom i plaća po ovom ustavu ne mogu ovršiti ili plijeniti.

  • ribic2 19.10.2014.

    To nije obećanje to je inicijativa, a to ipak nije isto, ali je glavno da vi novinari napišete bombastični naslov pa se onda, ljudi koji ne misle svojom glavom već emotivno reagiraju, lijepe kao muhe i krive one koji im žele pomoći ali pritom trebaju pristanak vjerovnika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare