To je to što me zanima!

Patite li od mučnina na putu, pomoći će vam đumbirov sok

Đumbir tradicionalno liječi probavne probleme, a odraslim pomaže već žličica svježeg đumbira u pola čaše vode, dok ga djeca smiju piti od treće godine života
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosit će savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na lijek protiv mučnina na putovanjima, đumbirov sok. 

U vrijeme prvih većih migracija prema moru valja napisati nešto i o bolestima putovanja i prirodnim rješenjima za njihovo sprečavanje i ublažavanje. 

Prva asocijacija na ovu temu mi je jedno putovanje od prije desetak godina, koje je prije sličilo seobi nego obiteljskom odmoru. Dijete od dvije godine, pas od šezdeset kila i cijela špajza spakirana u auto - kinderbet, dvadeset kila hrane za psa, mjesečna zaliha hrane i pelena, kolica, brdo igračaka i tri majice i dvoje kupaće za mene i Zakonitog. Spuštali smo se u zahuktalom srebrnom autu prema Krku, a našoj je curici postalo mučno baš na serpentini na kojoj nema odmorišta. “Mama, meni je zlo!”, čula sam sa stražnjeg sjedala nakon čega je uslijedilo - možete pretpostaviti što. Od tada je prošlo puno vremena, sada putujemo autocestom, a naša mala curica je postala djevojka, koja ipak, za svaki slučaj, prije puta popije malo soka od đumbira. 

Odrasli će mučnine lako otkloniti žličicom soka od svježe izribanog đumbira, razmućenog u pola čaše vode 

Podanak đumbira, Zingiber officinale, tradicionalno se upotrebljava za probleme s probavom (pospješuje sekreciju sline i želučanog soka, potiče probavu), a moderna istraživanja okrenuta su i liječenju trudničkih mučnina. Odrasla osoba uzima 2 g (jednu čajnu žličicu) praška dnevno, podijeljeno u dvije doze, pola sata prije putovanja i na prazan želudac. Od praška se može pripremiti tinktura 1:5 s 50-postotnim  etanolom koja se uzima 30 kapi tri do pet puta dnevno razmućena u pola čaše vode, a može se iscijediti i sok svježe izribanog đumbira. Pola do jedna čajna žličica (2,5 ml- 5 ml) iscijeđenog soka pije se razmućena u pola čaše vode tri puta dnevno. Djeca piju doze đumbira prilagođene njihovoj težini (dijete od 20 kilograma pije četvrtinu doze za odrasle), a mogu ga uzimati već od treće godine. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gkzone 29.06.2012.

    bez onih malih tabletica protiv mučnine nema ništa. a i one ponekad zakažu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare