To je to što me zanima!

Plenki u jesen ulazi suvereno, može čak raspisati i izbore

o bi mu olakšalo raščišćavanje u stranci jer bi na izbornu listu doveo svoje poklonike, a onda bi imao snage i za jači državni zaokret. Rizik postoji, ali vremenom može biti samo veći...
Vidi originalni članak

U opasnoj, va banque igri s Agrokorom, Andrej Plenković izvukao je pobjedu - doduše, mršavu, ali bolje mršava pobjeda nego debeo poraz. Korekcije unutar poreznog sustava, pompozno nazvane “poreznom reformom”, povećat će ponešto dohodak građana, turistička će sezona biti pristojna, napokon je započeta gradnja Pelješkog mosta, vanjski dug zemlje pao je na 40 milijardi eura (išao je i do 45!), proračun je u suficitu. Broj nezaposlenih je rekordno nizak (istini za volju, zbog iseljavanja, ali svejedno), a radne kvote za strance dižu se do neslućenih razmjera. Poljoprivreda bi također trebala ostvariti dobre rezultate. Unutarnju oporbu Plenković je pomeo na Istanbulskoj konvenciji, vanjsku praktički i nema. Čak da nekim čudom SDP i izabere novog, pametnog, marljivog, elokventnog, sposobnog i karizmatičnog vođu, on bi se prvo morao suočiti s činjenicom da je SDP-ova terenska infrastruktura devastirana. U mnogim dijelovima zemlje SDP-a više nema, a bez “terena” nije moguće dobiti izbore. Plenković je, čini se, anulirao i Kolindu kao kritičara - njoj će za predsjedničke izbore trebati HDZ pa joj nije pametno ljutiti Plenkovića ako nema na vidiku jasnu zamjenu za njega. Ukratko, premijer ima Hrvatsku na dlanu - nitko mu ne može konkurirati, nitko ugroziti njegovu dominaciju.
Poželi li, Plenković može raspisati izbore. To bi mu olakšalo raščišćavanje u stranci jer bi na izbornu listu doveo svoje poklonike, a onda bi imao snage i za jači državni zaokret. Rizik postoji, ali vremenom može biti samo veći, nikako manji. Ključno je pitanje s kim bi nakon izbora sastavio vladu, ali Amerikanci dobro kažu: ništa ne uspijeva tako dobro kao uspjeh. Pobijedi li na izborima, svi će stajati pred njegovim vratima, čekat će u redu. Bila bi to prilika za clean start - ostaje vidjeti hoće li se Plenković odučiti za to ili nastavak životarenja koje nije dobro ni za Vladu ni za državu, a, lako moguće, ni za njega.

Idi na 24sata

Komentari 103

  • MarijanGrdašić 15.08.2018.

    Kako se neki nazvaše "za Mars spremni" ja ću se ovdje nazvati "za kotec i štalu spreman!". Raspao se SDP nema ga više, neki ni ne znaju da vode stranku koja više ne postoji, nema zajedništva i rascijepili se sveudilj napoprijeko, za tu i takvu stranku neće glasati niti članovi te stranke a kamoli oni otcijepljeni od središnjice. Ne postoji suvisli član koji bi Beri lijepo objasnio da nema više stranke... i da nemaju šansi ni za najdrogiranijeg uhljeba. Što se tiče ostalih stranaka ušli u parlament kao prirepci većih a na kraju se povampirili i vezali se za dobre novce uz svekoliki HDZ. Koga će ti prirepci ili stranačke sramote više privući? Tu eto profitira velika stranka ona najveća najdomoljubnija koja je opljačkala Hrvatsku i koja svojim suludim zakonodavstvom etnički čisti Hrvatsku od Hrvata i rezervira je samo za rvate i rvatine, uhljebe, domoljube i ostale ljudske izrode. HDZ nema ozbiljne oporbe čak niti Živi zid nije opasnost niti bilo tko više, da i izađu samostalni bili bi pobjednici izbora. Oni ekstremni koji i dalje mjere visinu kukuruza svakako imaju puno šansi ali nadajmo se da ljudi nisu bedasti i da neće dati glas tim izrodima, čak niti HDZ-u. Postoje stranke koje su i dalje radničke.

  • ljubica ljubičica_1 15.08.2018.

    Mi smo Hrvati jako nepredvidljiv narod.Nikad se nezna za koga budemo glasovali.Više niko nemože bit siguran u svoju pobjedu.Anketama uopće ne vjerujem.

  • BernardaKrafna 09.08.2018.

    Odličan članak. Ključno pitanje je kako bi sastavio Vladu. Mislim da se ne bi puno razlikovala od ove danas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare