To je to što me zanima!

Plenković ne bi trebao preuzeti recept za stvaranja ovisnika...

Ne radi se zato ovdje zato o udžbenicima, nego o principu. A suštinski su samo dva izbora: smanjiti troškove, rasteretiti građane i poduzetnike da oni mogu odlučiti što će kupiti. Ili uzet im više, pa onda dijeliti
Vidi originalni članak

Uzmete svima, a onda dijelite svima pomoć. Da im uzimate, baš i ne shvaćaju, ali vide kad im date, zahvalni su. Pa tko ne bi volio biti političar u takvoj zemlji? Uspjeh je zajamčen jednom kad se dokopate vlasti. A upravo je to recept zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji želi iskoristiti i Andrej Plenković.

Vlast uvijek voli stvarati ovisnike, voli dati i reći da su oni to osigurali iako ne daju iz svog džepa, nego uzmu i građanima i poduzetnicima. I tako je sada s besplatnim udžbenicima za sve. Bez ikakvog cenzusa i kriterija. Jednako djetetu tajkuna i onom čiji roditelji ne rade.

BANDIĆ PLENKOVIĆU: 'Kupite udžbenike ljudima koji jedva krpaju kraj s krajem...'

Danas rijetko tko gleda koliko od njegove plaće odlazi na u državne i lokalne proračune i razmišlja bi li mu moglo biti jeftinije da nema stvaranja proračunskih ovisnika. I to je raj za političare. Ali dugoročno je neodrživo za građane.

Uzmimo baš primjer Bandića. Prije krize, 2007. zagrebački proračun je iznosio 6,5 milijardi kuna. Od toga je 1,2 milijarde kuna išlo na investicije, prometne, društvene, komunalne. A oko milijardu kuna na razne pomoći građanima, donacije i sl. Bandić je nastavio dijeliti, ne raditi nikakve reforme, gomilati zaposlene i tako smo došli da je deset godina kasnije trošio tek 417 milijuna na investicije, a 1,5 milijardi kuna na razne pomoći i donacije.

NE VIDI PROBLEM Plenki: Zakon o udomiteljstvu je dobar i mi iza njega stojimo

Svi se raduju pomoći gradonačelnika, a to je sažela jedna njegova pristalica kada je uhićen: “Bandić krade, ali i nama dade”. Nevažno je krade li ili ne, ali pad investicija u infrastrukturu Zagrepčani itekako osjete. Svaki dan na gužvama, na nefunkcionalnom javnom prometu, na tome da gledaju kako grad izdaje dozvole za stambene košnice bez parkova, vrtića, cesta koje bi primile sve te automobile.

Ne radi se zato ovdje zato o udžbenicima, nego o principu. A suštinski su samo dva izbora: smanjiti troškove, rasteretiti građane i poduzetnike da oni mogu odlučiti što će kupiti. Ili uzet im više, pa onda dijeliti. Dosad je uvijek prevladao ovaj drugi princip. I zato smo na začelju EU.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • Maki22 01.12.2018.

    Istina! Kad je većina Hrvata naivna i slijepa, i puše takve priče od političara ova tri desetljeća! Kako vam nije jasno da kad se oni onako ponosno hvale i ku**e kako su oni nešto dali narodu, da to jednostavno nije istina!! Od svih nas se uzima porezima, svi mi punimo taj proračun, tako da je to NAŠ novac, nama se vraća NAŠ novac kroz raznorazna povećanja, usluge i sl. hDZ i sDP su najveći populisti, i to upravo dokazuju svojim postupcima, a ironično je što stalno druge prozivaju da su populisti! Najlakše je tuđim novcima izigravat Djeda Mraza i poslje toga još zaduživat državu kreditima koje svi mi vraćamo! To je teško licemjerje! Skupljati jeftine poene i glasove na nećem što je ionako naše, jer te novce MI uplaćujemo! Ti političari na vlasti bi trebali biti manji od makovog zrna, nebitni, zamjenjivi, jer posao im je služit narodu, radit za narod, a ne kako je kod nas biti gospodar naroda i ponašat se kao feudalci prema kmetovima, da ih moramo uzdizat i biti im zahvalni što su nam nešto omogućili ili "dali"! Dok god su oni svjesni da ih većina naroda tako doživljava, gazit će nas kako god im se prohtje i uživat će blagodati koje im se nude! Osvjestite se napokon, svi su oni samo NAŠI zaposlenici, ispod nas bi trebali biti!!!

  • zeljkopž 01.12.2018.

    Baš zaniimljivo. Dok je SDP dizao poreze i cijene a smanjivao plaće tada su mu drugovi pljeskali! Sada kad HDZ smanjuje poreze diže plaće drugovi se digli na zadnje noge. Kako to?

  • nec.1996 01.12.2018.

    svi bi oni htjeli muziti drzavu ,pa odakle vise ,uljanik ,3.maj,agrokor,pa dajte dosta nema za sve,sta je ovo socijalna drzava,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare