To je to što me zanima!

Pod krinkom rasterećenja država zaradi još više poreza

Tako su i podaci za prva dva mjeseca pokazali rast prihoda od PDV-a, među ostalim i zato što je dignut ugostiteljima. Država opet profitira.
Vidi originalni članak

Vlada će dati 17,5 milijuna kuna ove godine za subvencioniranje kupnje prve nekretnine, a službeno su procijenili da će isti ti kojima subvencioniraju kupnju platiti odmah 95 milijuna kuna natrag kroz PDV i porez na promet nekretnina. Taj novac će dobiti odmah za 1000 stanova i kuća čiju kupnju planiraju subvencionirati.

Tako će oni koji iskoriste subvencije u biti uplatiti većinu subvencija koje će im država dati kroz četiri godine. Vlada je uvela ovu mjeru kako bi zadržala mlade i potakla natalitet, ali su paralelno ukinuli olakšicu za kupnju prve nekretnine za mlade. Samo tisuću će dobiti subvenciju, platiti četiri posto poreza, a svi ostali će platiti četiri posto poreza za prvu nekretninu kojeg su dosad bili oslobođeni.

Jasno je da će u konačnici u četiri godine građani platiti znatno više poreza nego što će biti potrošeno na subvencije. I taj primjer pokazuje kako pod krinkom rasterećenja građani u konačnici plate više poreza. Tako su i podaci za prva dva mjeseca pokazali rast prihoda od PDV-a, među ostalim i zato što je dignut ugostiteljima. Država opet profitira. I planirani porez na nekretnine koji će zamijeniti komunalnu naknadu trebao bi donijeti više poreza jer će se za nekretnine “mlađe” od 20 godina platiti više poreza, a sad će se oporezovati i dio zemljišta. S tim da je to tek “prva faza”, taj porez bi mogao i porasti.

Uz to, uvode se i dva nameta koji će zamijeniti komunalni doprinos koji se plaća pri gradnji objekata. Koliko će on izbiti iz džepa, još je nepoznato. I najavljeno ukidanje olakšica za djecu i stavljanje istog iznosa za svako dijete opet bi, prema grubim proračunima, donijelo više poreza u državnu i gradske blagajne.

Zbog svega toga nije ni čudno da je u nekoliko dana 40.000 ljudi potpisalo peticiju protiv poreza ne nekretnine iako bi on u načelu trebao biti pravedniji. Građani su svjesni da svu pravednost koju proklamira Vlada na kraju oni plate.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • tko nije lud nije normalan 22.04.2017.

    Pa kaj nije došao čovjek iz Agrokora koji zna kako uzet tuđe novce???

  • JunFan 22.04.2017.

    Hrvatska troši najveći postotak BDP-a za vlast od svih zemalja EU. Treba smoći što više para za uhljebe. http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/474180/puni-dzepovi-europski-smo-rekorderi-potrosnje-imamo-najskuplju-vlast-u-cijeloj-europskoj-uniji

  • mestar 22.04.2017.

    Za drzavu rade naaajsposobniji strucnjaci za pljacku drzavne imovine i svih onas koji ih jos uz to redovito placamo da nas pljackaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare