To je to što me zanima!

Potrošnja političara ne može se sakriti u nacionalnu sigurnost

Slučaj Costabella nije zato važan toliko zbog iznosa, nego bi napokon trebao povećati transparentnost i poslati jasnu poruku da političari ipak moraju paziti na javni novac
Vidi originalni članak

Slučaj Costabella trebao bi označiti prekretnicu u transparentnosti potrošnje političara. Prvi put su dani na uvid računi o potrošnji premijera, ministra i njihovih gostiju na uvid javnosti. Ti računi su itekako manjkavi jer se ne vidi tko je u kojem razdoblju trošio prije nego što je u vilu došao Tihomir Orešković. Njemu su detaljno zaveli koliko je pojeo on i njegova obitelj, a koliko osiguranje. Prije toga su računi za vrijeme Zorana Milanovića i Ranka Ostojića vođeni na način da se sve podvede pod: gosti Vlade ili gosti MUP-a. Lani su te dvije formulacije pokrile preko 220.000 pojedenih i popijenih kuna.

Do ovog slučaja svaki odmor političara, gostiju i slično je bio obavijen tajnom. Policija je račune koji su iznosili i 28.000 kuna za jednu dostavu umotala u nacionalnu sigurnost. Sve je bilo pokriveno uredbom da se radi o štićenim osobama i da ne mogu ništa dati. Naravno da slučaj vile Costabella nije jedini. Javnosti nikad nije daden uvid u troškove ljetovanja čelnih ljudi države i njihovih gostiju. A to zaista nema veze sa sigurnošću, koliko god nas pokušali uvjeriti u suprotno. Javnost ne traži menije iz kojih bi se vidjele navike, ne traži vremena, tlocrte vile, broj članova osiguranja i slične stvari koje bi zaista mogle otkriti detalje o štićenim osobama i ugroziti ih. Ali pravo znati koliko je sve koštalo imamo. Ovako ostaje mogućnost zlouporabe. Jer i sad kada se znaju iznosi, tko može znati da cateringe nisu naručivali za privatne gozbe premijera, ministara i svih onih koji su dobri s njima, a ne neke strane delegacije, kako se tvrdi.

Slučaj Costabella nije zato važan toliko zbog iznosa, nego bi napokon trebao povećati transparentnost i poslati jasnu poruku da političari ipak moraju paziti na javni novac umjesto koristiti uredbe o štićenim osobama kao paravan za gošćenje. U kampanji će svaka stranka imati priliku izjasniti se hoće li to promijeniti.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • zgubidan30 24.07.2016.

    Milanović traži još jedan mandat,na temlju čega?

  • Apokalipsični Prorok 24.07.2016.

    .Kršćaninova molitva je kristovska kad objedinjuje Božju volju i životna događanja. U njoj se kult i svakodnevica međusobno tijesno prožimaju postajući liturgijom života. Ona ponajprije zahvaljuje Bogu, zatim izgrađuje molitelja, produhovljuje ga, osposobljuje da pred Ocem može doživjeti bogatstvo i dubinu vlastitog sinovstva i da bude spremniji na suradnju s Bogom u ostvarivanju njegova kraljevstva. U takvoj molitvi čovjek upoznaje volju Božju i svoje životno poslanje - kao Isus. Između molitelja i Boga stvara se dragocjeno iskustvo sinovstva, u njemu naime raste uvjerenje da se moli Ocu, čime njegova familijarna molitva dobiva na kvaliteti. On Boga zove ocem i to u njemu budi osjećaje povjerenja i predanja kakve poznaju djeca kad dolaze pred svoje očeve. To predanje neće tražiti od Oca da ga oslobodi svijeta i hoda suznom dolinom mučnih događaja, već da se u tom i takvom svijetu borbe rasta i dozrijevanja sveti Očevo ime, da bude njegova volja i da se ostvaruje njegovo kraljevstvo. Upravo to će biti promocija našega slabostima ispunjena svijeta; on će postati sve sličniji nacrtu kojim ga je Bog projektirao kao i njegovim obećanjima od kojih smo ponekad jako daleko.

  • ben hur panonius 23.07.2016.

    26 godina se pljačka država,a mi i dalje biramo te iste pljačkaše teško objašnjivo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare