To je to što me zanima!

Pripremite balzam za zimsku njegu kože za baš cijelu obitelj

Parafin i vazelin, koji su čest sastojak u proizvodima za njegu kože zimi, nisu masnoće srodne lipidima kože, ne upijaju se u kožu niti imaju njegujuće djelovanje
Vidi originalni članak

Vanjske temperature koje se opasno približavaju ništici i unutarnji zagrijani prostori ostavljaju traga na našoj koži koja postaje suha, gruba na dodir i osjetljiva, a nerijetko se pojavljuju crvenilo i ekcemi na izloženim dijelovima tijela. U slučaju da i inače imate suhu kožu, sigurno vam je poznato kako se, u zimskim mjesecima, stanje dodatno može komplicirati. 

Ni naši mališani nisu pošteđeni – veliki je broj vrtićke i školske dječice čije male crvene nosiće i suhe ručice treba dodatno njegovati. Ali čime? Mineralna ulja, parafin i vazelin, koji nisu ništa drugo do naftni derivati prilagođeni dermalnoj upotrebi, često se može naći u proizvodima za njegu kože tijekom zime. Međutim, parafin i vazelin nisu masnoće srodne lipidima kože, ne upijaju se u kožu niti imaju njegujuće djelovanje - njihovo je djelovanje ograničeno isključivo na zaštitu od vanjskih uvjeta.  

Glavni sastojci balzama su macerat nevena, ulje pšeničnih klica i shea maslac. Oni regeneriraju i njeguju kožu, a pčelinji vosak i lanolin štite od vanjskih utjecaja i isušivanja

To, naravno, nije dovoljno da vaša koža ostane njegovana, pa ovaj put donosim recepturu za izradu balzama za suhu i oštećenu kožu koji, uz malo truda i preciznu vagu, možete pripremiti sami, a koristiti ga može cijela obitelj, uključujući i najmlađe. Balzam se priprema od sastojaka koji će djelovati regeneracijski i njegujuće na kožu (macerat nevena, ulje pšeničnih klica, shea maslac) te od sastojaka koji će kožu zaštititi od vanjskih utjecaja i spriječiti njeno daljnje oštećenje i isušivanje (pčelinji vosak, lanolin). 

U prikladnoj posudi odvagnite: 20 g macerata nevena, 15 g baznog ulja pšeničnih klica, 20 g shea maslaca, 6 g žutog pčelinjeg voska i 5 g lanolina. Posuda se stavi na vodenu kupelj i grije na umjerenoj vatri dok se kruti sastojci balzama ne otope. Otopljena smjesa ulije se u prikladnu kozmetičku kutijicu i ostavi na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi i stisne. Balzam se čuva na hladnome mjestu, zaštićen od svjetlosti, a rok trajanja je tri mjeseca.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kilkenny beer 23.11.2012.

    Kako se na ruskom kaže "vazelin"? "Karamazov".

Komentiraj...
Vidi sve komentare