To je to što me zanima!

Prva pomoć za akne i prištiće tinejdžera su čičak i maćuhice

Ljekovite biljke poput velikog čička ili maćuhice pomoći će očistiti organizam iznutra. Pripravci za lice trebaju biti što blaži i polako isušuvati prištiće i akne
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na liječenje akni.

Ako u svojoj kući imate tinejdžera, vjerojatno vam je poznato da su marketinške aktivnosti kozmetičke industrije često okrenute upravo njihovoj "nečistoj" koži. Stotine i stotine preparata osmišljeno je da im pomogne u rješavanju prištića, a ti preparati, osim ako se ne radi o prirodnoj kozmetici, sadrže agresivna sredstva, isušuju kožu i izazivaju alergijske reakcije. 

Nedavno sam na poklon dobila testere kozmetičke linije namijenjene mladima i po principu "poklonjenom se u zube ne gleda" odnijela je doma, gdje ih je odmah prisvojila moja trinaestogodišnja tinejdžerica. "Mama, peče me" javila se tri minute nakon nanošenja tonika, sva crvena u licu.

Ljekovite biljke poput velikog čička ili maćuhice pomoći će očistiti organizam iznutra. Pripravci za lice trebaju biti što blaži i polako isušivati prištiće i akne 

Sanirale smo štetu nježnim mlijekom za lice, tonikom od lavande i njemačke kamilice s alojom i kremicom s nevenom pa se burna reakcija kože brzo smirila. Baš zbog te male nezgode, mame i tate, današnja kolumna nije posvećena tinejdžerima nego vama. Znam da naši klinci u ovoj dobi vole misliti kako su veliki i dovoljno zreli da sami odluče, ali i to da će nakon svake reklame zaključiti da im upravo to treba.

Međutim, briga za njihovu kožu je zalog za sutra pa pregledajte malo ono što su kao hrčci prikupili u drogerijama, pronjuškajte sastojke kozmetike i make-upa koje koriste i - najvažnije - pratite što im se događa s licem. Jer trebate znati da se akne i prištići ne rješavaju izvana.

Moraju se rješavati promjenom prehrane, uključivanjem nekih dodataka prehrani, a ljekovite biljke poput velikog čička ili maćuhice očistit će organizam iznutra i pripremiti ga za pripravke izvana koji bi trebali biti što blaži i polako isušivati prištiće te regulirati masnoću kože.

I za kraj, evo jedne recepture za prvu pomoć: u bočicu od 10 ml ulijte 2 ml tamanu ulja, 40 kapi eteričnog ulja čajevca, 20 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i 20 kapi eteričnog ulja palmarose te nadopunite bočicu uljem lješnjaka od 10 ml. Nekoliko kapi ove mješavine ide direktno na prištić, nikako na cijelo lice.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • gazimar 08.04.2013.

    Pustite prirodu da napravi svoje i ne borite se protiv toga. To je prirodan proces čišćenja i ako ga zaustavite bit će poslije gore. Samo zdravija prehrana i proći će s vremenom. Strpljenja.

  • SandraMeštrović 06.04.2013.

    Gdje se mogu kupiti sva ta eterična ulja ? Za čajevac znam - u apoteci, ali ovo ostalo? Ja sam iz Varaždina.

  • sussi 06.04.2013.

    jedini lijek za akne je urin , prvi jutarnji urin srednji mlaz , znam da cete sada pomisliti bljak...... ali lijek je lijek, ne samo za akne za sve.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare