To je to što me zanima!

Sabor je dosad bio na prodaju. Sada ga HDZ samo iznajmljuje

Dogodio se neslućeni presedan: HDZ je iznajmio veliku dvoranu Hrvatskog sabora za skup Europske pučke stranke. Ona stranka koja je najviše zaklinje u državnost i dignitet, prodala je Sabor za 35 tisuća kuna.
Vidi originalni članak

Opet smo osvanuli u obrnutoj stvarnosti.

Oporbene stranke pozivaju na "poštovanje i dostojanstvo" Hrvatskog sabora kao "temeljne zakonodavne institucije", dok ga HDZ iznajmljuje za skup Europske pučke stranke.

Ne bi li trebalo biti obrnuto?

Nije li HDZ taj koji nas svakodnevno, već godinama i desetljećima, zasipa floskulama o dignitetu Hrvatskog sabora, o nacionalnom dostojanstvu, o očuvanju državnih simbola, o parlamentu kao svetinji iznad koje je "samo Bog"? 

A sada upravo HDZ iznajmljuje Sabornicu za održavanje stranačkog skupa europskih pučana, dok oporba, među kojima je najglasnija Vesna Pusić, upozorava kako to "govori o provincijalnosti i nesamopoštovanju zakonodavne institucije", te da "to nema nigdje u civiliziranim i normalnim zemljama".

Što bi bilo da je situacija bila obrnuta? Da je SDP dao Hrvatski sabor u najama za stranački skup? Koji rječnik bi HDZ tada upotrijebio? O sredstvima da i ne govorimo.

Kao da smo zakoračili s onu stranu ogledala. I to ne prvi put.

Prodaju se glasovi, mandati, obraz...

Ali budimo realni: do sada smo već navikli da Hrvatski sabor služi za prodaju, danas makar govorimo o njegovu najmu.

Prodaju se glasovi, mandati, trguje se utjecajem, prodaje se obraz, kupuju se usluge, a sve to za pristojne plaće, dnevnice, dodatke i povlastice.

Ovo je sada ipak jednokratni najam.

Nadalje, optužbe da je HDZ "privatizirao" sabornicu i Sabor sada su napokon, za promjenu, izražene u konkretnoj brojci i iznosu.

Privatizacija je dosad sezala do neslućenih razina: od uzurpacije jedne stranke, preko dominacije pojedinaca pa sve do privatizacije državnih interesa. O korupciji da i ne govorimo.

Pod tom privatizacijom Sabora možemo smatrati i današnji incident Ivana Pernara s iznošenjem iz sabornice. On brine za svoj politički rejting, a Sabor mu služi kao poligon za samopromociju. Gdje bi mogao dobiti 15 tisuća kuna za ovako jadan performans?

Kao što je, uostalom, Hrvatski sabor poligon za ostvarenje privatnih, pa i sebičnih interesa mnogih zastupnika koji u njemu traže izvor prihoda, zaštitu od kaznenog progona, priliku za trgovinu ili nekakvu nagodbu ili tek penziju.

Degradacija Sabora

I onda izjava SDP-ova Gordana Marasa: "HDZ je politički degradirao našu Sabornicu i Hrvatski sabor".

Dobar pokušaj, ali taj vlak odavno je prošao.

Ne samo onda kad je u Saboru održano vjenčanje.

Degradaciji Sabora svjedočimo sa svakim novim sazivom.

Ovaj zadnji ostat će upamćen po preletačima i "žetončićima", optuženicima i osuđenicima, po huškačima i fašistima, klaunima i manijacima. To je poprište širenja mržnje, laganja, licemjerja, donošenja loših zakona i štetnih, pa i sramotnih odluka. 

U njemu je predsjednik Vlade nedavno fizički nasrnuo na jednog zastupnika. Ministar obrane razbio je maketu o pod. Zastupnici su prijetili čuvarima, zastupnici su fizički odstranjivani iz sabornice...

U usporedbi s tim, EPP-om se vraća nekakav dašak digniteta.

No vratimo se na poantu.

35 tisuća kuna za svetinju?

Da, iznamljivanje Hrvatskog sabora za stranački skup doista je degradacija institucije parlamenta, neovisno tko trenutno u njemu sjedi. Još bi se moglo podnijeti da je Sabor iznajmljen za neke plemenite akcije, za okupljanja od javnog ili višeg interesa... Ali za HDZ-ov stranački skup, to je ipak preveliki bezobrazluk, uvreda za parlament, pljuska ugledu države...

A još je gore što to radi stranka koja uzurpira i svojata domoljublje, određuje kriterije digniteta i ugleda, smatra se mjerilom državnosti. Oni koji Hrvatski sabor najglasnije nazivaju svetinjom, sada taj Sabor uredno iznajmljuju.

I to za 35 tisuća kuna. Je li to odgovarajuća cijena za prodaju ugleda?

"Kako mislimo da će netko drugi imati povjerenje u nas i politički nas prepoznati kao ozbiljnu državu", kaže Vesna Pusić. "Sami sebi ‘pljunuli smo u juhu’, sami sebi smo pokazali nepoštovanje, svojim vlastitim institucijama".

Da je makar to jedini put da je HDZ to učinio... 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • 24.10.2019.

    Ta zlocinacka organizacija je u istinu jako temeljita. Unistava nepovratno sve sto nosi hrvatski predznak. U povjesti nismo imali takvog neprijatelja.

  • krupa 24.10.2019.

    Kad treba napisati negativan članak Klauškom je i Sabor svetinja, iako mu to nikad nije bio, da nisu platili, on bi isto pisao, nema kriterija, samo kreči!

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 24.10.2019.

    Zamislomo da je Tito dao skupštinu tadašnje države u najam nekim hohštaplerima kao što je to napravila "najdomoljubnija stranka u povijesti rvacke" sa rvackim saborištem, a zbog čije se neovisnosti prolilo puno hrvatske krvi... što bi to bilo? Hade3enjare bi prodali i vlastitu djecu za parsto kuna... ako netko zna gdje postoji veći ljudski i moralni talog, molim nek to podijeli... jer od ovog niže ne može.

Komentiraj...
Vidi sve komentare