To je to što me zanima!

Sraz za povijest: Jesu li bolje ispali istočni ili zapadni ćevosi?

Ribafish je došao na okršaj u pripremi šiš ćevapa i zaista se hrabro borio uz brojne fore, gurmansko znanje i trikovima koje je donio sa sobom.
Vidi originalni članak

Priča je započela s idejom da radimo šiš na foru zapad protiv istoka, gdje je Riba radio klasični recept za šiš, a ja sam potegla do bliskog istoka i tamo našla svoju inspiraciju. On je svoje meso začinio solju, paprom, vodom s prokuhanim češnjakom i sjeckanim feferonom kao pravi specijalac te mineralnom vodom.

Ja sam pak posegla za neobičnom kombinacijom pa sam dodala u smjesu sušene brusnice, neslani pistacio, sol, papar, kumin za istočnjačku notu i jaje da poveže smjesu. On se uhvatio u koštac s mesom ručno, ja sam pak prepustila tehnologiji da odradi stvari za mene. Ako imaš multipraktik, iskoristi ga.

Uz puno prepucavanja i smiješnih dosjetki Riba je napravio pomfrit od batata kao prilog, a ja salatu od ljubičastog luka i mrkve s fetom i mentom.

Presuda je bilo jednoglasna, oba šiša su ispala odlično, a Ribi se na kraju svidio i moj bliskoistočni iako se na prvi pogled snebivao da što to radim i kako brusnice u meso za ćevape. Eto tako Riba. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Sastojci za bliskoistočni šiš:

  • Drveni štapići za ražnjiće (4)
  • 500 g grublje (jednom) mljevene junetine (plećke)
  • 50 g očišćenog neslanog pistacija ili 100 g neočišćenog neslanog pistacija
  • 50 g sušenih brusnica
  • 1 žličica mljevenog kumina 
  • 1 jaje
  • 1 češanj češnjaka
  • 0,25 l maslinovog ulja
  • sol, papar
  • 2 kom ljubičasti luk
  • 1 limun
  • 3 mrkve
  • 50 g feta sira
  • par listića svježe mente

Sastojci za klasičan šiš:

  • 500 g grublje (jednom) mljevene junetine (plećke)
  • sol, papar
  • 1 feferon
  • 3 češnja češnjaka prokuhana u 2 dcl vode
  • mineralna voda (par žlica)
  • Batat pomfrit

Priprema:

  1. Štapiće za ražnjiće namočiti u hladnoj vodi (4 kom). 
  2. Za bliskoistočni šiš u multipraktik ubaciti 500 g mljevene junetine, prstohvat soli i papra, 50 g brusnica, 50 g pistacia, češnjak i jaje te samljeti dok se dobro ne poveže, no paziti da ne postane pašteta, najbolje koristiti opciju pulsiranje. 
  3. Podijeliti smjesu u 4 hrpice i vlažnim rukama oblikovati na štapić. 
  4. Posložiti bliskoistočne šiševe na lim obložen papirom za pečenje, poškropiti s maslinovim uljem i peći u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva na grill opciji 10 minuta. 
  5. Nasjeckati luk na ploške i naribati mrkvu. Začiniti solju, maslinovim uljem i sokom limuna pa posipati fetom. Servirati bliskoistočni šiš na to. 
  6. Za klasičan šiš pomiješati meso sa solju i paprom pa dodati nasjeckani feferon i malo vode od feferona. Uliti malo vode s prokuhanim češnjakom i mineralne vode. Dobro umijesiti.
  7. Formirati u šiš (20 cm dugačko-2 cm promjer). 
  8. Peći na nauljenoj grill tavi, prvo jača vatra, potom slabija. Servirati uz luk i ajvar i pomfrit od batata.
Zalogaj razgovora zabavni je kulinarski show, kako bi to rekla blogerica i kuharica Tea, o hrani i životu. Nakon 'probijanja' leda s Ribafishom, u narednim vas epizodama očekuje još pregršt zanimljivih gostiju i preukusne hrane. 

O autorici:

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Idi na 24sata