To je to što me zanima!

Sretan vam novi PDV na pizzu, burek, ćevape i masni papir...

Jer jedno je naručiti i pojesti pizzu u pizzeriji, a drugo je nazvati telefonom i naručiti. Više će biti oporezovani oni koji u pizzeriji naruče pizzu, a potom odu doma
Vidi originalni članak

U novu smo godinu ušli s lijepim brojem novih poreza. Već sam spomenula porez na knjige. No, dok knjige rijetki kupuju, porez na kruh zahvatit će sve koji kupuju kruh. Dakle, sve. One koji odlaze u kino, ugodno će iznenaditi porez na kino. No, najviše će biti iznenađeni oni koji će plaćati poseban porez na naručenu pizzu. Jer jedno je naručiti i pojesti pizzu u pizzeriji, a drugo je nazvati telefonom pizzeriju i naručiti pizzu. Više će biti oporezovani i oni koji u pizzeriji naruče pizzu, a potom odu s njome doma. 

Ukoliko burek ne podliježe istom porezu kao pizza, logično je da će u siječnju promet bureka porasti, a promet pizze opasti

Ne znam kako stoje stvari s ćevapčićima: hoće li jeftiniji biti pojedete li ih pred pečenjarom, ili na uglu ulice u kojoj je pečenjara. Burek također nije preciziran: treba li ga pojesti u pekari i tako platiti manji porez, ili se smije, onako vruć, u masnom papiru iznijeti iz pekare bez da platite veći porez. Ukoliko burek ne podliježe istom porezu kao pizza, logično je da će u siječnju promet bureka porasti, a promet pizze opasti. Samo: domislit će se i tom jadu naša Vlada, pa će do travnja uvesti posebne poreze na burek & ćevape. I na masni papir u kojeg se umataju.

 Krajnji je cilj, naravno, da se neka minimalna stopa PDV-a uvede i na zrak kojeg udišemo: samo, kako je zrak uglavnom zagađen, oporezivanje istoga moglo bi dovesti do novih ekoloških rasprava koje su micanjem Mirele Holy ipak utihnule. Naš se premijer oglasio preko Youtubea za Novu godinu: “u novoj godini bit će nam malo, a ne puno bolje”. Pretpostavljam da je htio reći “bit će nam malo, a ne puno gore”, s obzirom da su novi porezi minimalni, pa će život u novoj godini biti teži samo dvadeset posto. A to zbilja nije neki postotak. Mjesečno će vam trebati možda šesto kuna više da biste preživjeli. A kako vam je plaća dosad pala više puta ili ste u moru ljudi koji su dobili otkaz, doista, što je vama šesto kuna.

 Zaista, mali su ti porezi, a toliko će značiti državnoj blagajni. A državna blagajna svima nam je na srcu: za nju živimo, nju punimo. Štogod to značilo.


Idi na 24sata

Komentari 39

  • 03.01.2013.

    A kolika će to biti razlika u lipicama i kunicama? Tko ima za pizzu trebalo bi mu biti svejedno jel košta 30 kuna ili 30,77 ili 35 kn koliko već. Onaj tko nema za pizzu i njemu bi trebalo biti svejedno. Ali to Vlada zna da je i ovima i onima svejedno pa DERI MIŠKO

  • mihaela1000 03.01.2013.

    Meni je taj porez čista budalaština. Kao, sad će u bircevima poještinit piće... Moš mislit da hoće....

  • user_207856 03.01.2013.

    Hrvatima možeš uvesti i porez na zrak , pogled, zdravlje, bolest, broj vlasi na glavi itd. jer se nitko organizirano neće pobuniti. Možete im uzeti sve, pa i djecu, samo im ne dirajte ajduka!

Komentiraj...
Vidi sve komentare