To je to što me zanima!

Tko je ministrici Žalac smjestio novi Mercedes? Naravno, HDZ

Nakon suza i kajanja poslije nesreće, Žalac je jučer spopala borbenost oko Mercedesa iz njezina dvorišta. Optužila je nekoga iz stranke da joj "smješta". Što je za Plenkovića novi problem: HDZ destabilizira Vladu.
Vidi originalni članak

Zadnji put kad je netko smještao njegovu ministru, Tomislavu Tolušiću s onim kokainom i prostitutkom, premijer Andrej Plenković govorio je na sjednici Vlade o "najpodmuklijem pokušaju kompromitiranja i destabilizacije" i izražavao "ogorčenost zbog teškog slučaja koji je išao na privatni i obiteljski život potpredsjednika Vlade".

Čak je i javno zahvalio Nacionalu na "zrelosti i razboritosti".

Ipak, o slučaju ministrice Gabrijele Žalac premijer se nije oglasio.

Iako je ona jučer pokrenula tiradu o tome da joj "netko smješta". "Imam dokaze i insinuacije da mi netko iz stranke namješta", kazala je Žalac na Novoj TV. "Ne znam koga smetam, ali sada mi se kristaliziraju obrisi".

Bez suza i kajanja

Povod je, naravno, bila medijska priča o Mercedesu E klase parkiranom u njezinu dvorištu, ali ne i u njezinoj imovinskoj kartici. O vozilu u vlasništvu rent-a-car tvrtke koju vodi poduzetnik kojemu su HBOR i ministarstvo Gabrijele Žalac dali novac na natječaju.

"Ja točno znam odakle sve to ide", govorila je jučer Žalac, "tko je dao broj mobitela mog supruga i davao neistinite informacije. Znam sve i sve mi je jasno!".

Jedan dio, kaže ona, odnosi se na medijsko reketarenje, povezano s unutarstranačkim obračunima. "Uskoro ću i ja reći neke stvari, neću više šutjeti jer mi je dosta napada na mene i moju obitelj", poručila je Žalac. Ovoga puta bez suza i kajanja.

Dakle, ministrici su smjestili Mercedes u dvorište, smjestili su joj prijateljstvo s Jollyjem, smjestili su joj nemušta obrazloženja o vozilu, namjestili su joj i vozačku dozvolu koja je istekla prije tri godine, namjestili su joj prometnu nesreću i laži o podnošenju ostavke, možda su joj namjestili i mamu koja ima tri automobila na svoje ime ili prijateljicu koja je skrivila prometnu nesreću i pobjegla s mjesta nesreće...

Gabrijela Žalac kaže da ju "sabotiraju i protiv nje lobiraju". A  premijer Plenković šuti.

Tko destabilizira Vladu? HDZ

Ovoga puta ne govori o opasnoj destabilizaciji Vlade, pa čak i stranke. Ne govori o destabilizaciji Vlade iz vlastite stranke.

Ne govori o teškom slučaju koji ide na privatni život ministrice. Čak ni ne zahvaljuje onako teatralno medijima koji su objavili priču o Mercedesu.

A stvar je ozbiljna. Vrlo ozbiljna. Nije bazirana na fotomontažama. Fotografije su autentične. A ministrica je "egzaltirana".

Ozbiljna je priča o Jollyjevu Mercedesu u ministričinu dvorištu, kao što su bili ozbiljni prometna nesreća i vozačka dozvola. A ozbiljne su i ministričine optužbe da joj netko iz stranke podmeće.

Netko ovdje laže. A tko god lagao, za Plenkovića to nije dobra vijest. 

Ako laže ministrica...

Ako laže ministrica, tada mora otići. Ako lažu stranački kolege, a neki od HDZ-ovaca iz Vinkovaca izjavili su za Jutarnji list kako se Žalac pred njima hvalila novim Mercedesom i čak pokazivala slike, onda se radi o tome da se u HDZ-u vodi hibridni rat protiv Vlade.

Kako god bilo, Plenković je u problemima.

Možda je Gabrijelu Žalac nakon prošlog tjedna ispunjenog suzama naglo spopala borbenost, pa odlučno kreće u obračun sa stranačkim suparnicima, ali ona ne može pobjeći od činjenice da sama sebi kopa rupu.

Nestao Merdžo

Uostalom, naglo uklanjanje Mercedesa iz njezina dvorišta u kojem se kočio mjesecima sugerira nečistu savjest obitelji Žalac. Zašto im sad smeta ako je sve čisto? Čega se ministrica srami?

I na što bi se svodilo podmetanje: serviranje lažnih ili naprosto otkrivanje istinitih informacija?

Gabrijela Žalac postala je težak uteg HDZ-u u pripremi za europarlamentarne izbore, kao što je postala uteg premijeru koji se svakoga tjedna mora hrvati s njezinim nesrećama, skandalima, aferama, suzama, objašnjenjima...

I što dulje bude stajao iza politički radioaktivne Žalac, to će se opasnije sam ozračiti.

A to je jedina stvar koja bi ga mogla uznemiriti: ne destabilizacija Vlade, ne podmetanja u HDZ-u, ne ispadi i muljaže ministara, već situacija u kojoj bi u pitanje došla njegova nedodirljivost.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • Adder 23.03.2019.

    Prisililo moj Šute mali, prisililo - rekao bi Matan Ma kako mene ne prisili - reče Šute mali

  • 22.03.2019.

    Možda slučajno, ali prvu vijest o Žalac pročitao sam na Jutarnjem listu, benignom listu. Iznenadilo me to, oni nisu prepoznatljivi po tome da pišu protiv ikoga na vlasti. Jer Jutarnji je hanza, a ona financijski ovisi o .....

  • mlinarica 22.03.2019.

    Klauški, dobar članak, šteta što više ne pišeš za Index.

Komentiraj...
Vidi sve komentare