To je to što me zanima!

Velike koalicije otežat će reforme i povećati broj uhljeba

Problemi oko fotelja redovno vode i do svađa i bavljenja samim sobom, umjesto stanjem u državi. Tko god pobijedi, na žalost, imat ćemo manje funkcionalnu vladu
Vidi originalni članak

Hrvatski izborni zakon jednostavno potiče velike koalicije, i toga su svjesne sve stranke. Zato je HDZ već formirao Domoljubnu koaliciju s osam stranaka, a SDP sada, uz HNS i HSU, prihvatio i Laburiste, grčevito se bori za IDS, a prihvaćaju u koaliciju i potpune marginalce poput Zagorske stranke. 

Može se očekivati da će se koalicije još širiti, a ako ni nakon toga ne bude dovoljno zastupnika za podršku novoj vladi, još bi među vladajuće mogao ući i HDSSB, Mirela Holy, Ivo Josipović, Radimir Čačić, Milan Bandić... 

Predizborna kombinatorika bi bila važna uglavnom samo članovima stranaka i analitičarima, da ona neće imati veoma opipljive posljedice za sve građane. Koalicija od osam ili više stranaka na vlasti uglavnom ne donosi ništa dobro. 

Glavni problem je nestabilnost vlasti i mogućnost ucjena na bilo koju reformu ili potez. Jer u šarolikom društvu uvijek imate nekoga protiv. Time će znatno biti usporen tempo tako nužnih reformi. Kako će se jedni liberali i tvrdi desničari kod HDZ-a dogovoriti koja je reforma u nacionalnom interesu? Jako teško. Drugi problem je rast ministarstava, agencija, novih radnih mjesta. Svatko tko kaže da će s ovako velikim koalicijama imati manje ministarstava, ne govori istinu od početka. I SDP i HDZ su u prošlosti zbog partnera osnivali ministarstva, izmišljali dužnosti potpredsjednika bez portfelja, gurali svoje ljude u nove agencije... Sve će to dovesti do novog bujanja administracije na najbolje plaćenim mjestima. 

Prethodna dva problema oko fotelja redovno vode i do svađa i bavljenja samim sobom, umjesto stanjem u državi. Uvijek je tako bilo i u Hrvatskoj, a slično je u svim europskim zemljama, pogotovo onima s “mediteranskim mentalitetom”. Tko god pobijedi, na žalost, imat ćemo manje funkcionalnu vladu.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • bbbdado 31.08.2015.

    Koalicije su velike prevare

  • croaticum 31.08.2015.

    Koalicije prije izbora su notorna glupost i izigravanje biraca, zato treba odmah promijeniti izborni zakon. Na izbore mora izaci svaka stranka samostalno i od onih koje su presle izborni prag, mogu se praviti koalicije za sastav Vlade, sve ostalo je lakrdija. Visestruka korist je ako bi se provela reforma izbornog zakona, manje partija na drzavnim jaslama, koalicije su manje i preglednije, a biraci ce biti manje varani dapace, onda ce se znati objektivnija vrijednost neke stranke.

  • Drazen Sulimanec 31.08.2015.

    Politika je trgovina, uvijek je bila i biti će...

Komentiraj...
Vidi sve komentare