To je to što me zanima!

Vlada stručnjaka ili zašto nam Jurčić ne može voditi zemlju

Stručna vlada. Samo u Hrvatskoj te se riječi mogu nuditi kao nešto novo. U normalnoj zemlji bi bilo neupitno da vlada ima ministre koji poznaju svoj resor
Vidi originalni članak

Stručna vlada. Samo u razočaranoj Hrvatskoj se te dvije riječi mogu nuditi zajedno kao nešto novo i važno. U normalnoj zemlji bi bilo neupitno da svaka vlada ima ministre koji su sposobni i poznaju svoj resor. To je nešto što se podrazumijeva, a birači one koji ne nude jasnu politiku i ljude koji će voditi zemlju jednostavno kažnjavaju ne zakružujući njihova imena.

Ali kod nas je puno vremena u kampanji potrošeno na verbalne doskočice i diskreditiranje druge strane, a oni treći su diskreditirali oba najjača bloka. Pa je pitanje reformi i kako bi zemlja trebala izgledati za četiri godine jače isplivalo tek sad, u postizbornim razgovorima.

Nažalost, kombinacija tih pitanja, nemogućnost dogovora i razočaranost stanjem u državi nametnula je kao alternativu stručnu vladu ili vladu stručnjaka. Međutim, to je samo floskula.

Politika je ta koja postavlja ciljeve i bira u okviru stručnih okvira način na koji će se oni ostvariti. U Vladu stručnjaka možete gurnuti arhitekta s dugogodišnjim iskustvom koji bi porušio svu bespravnu gradnju, ali i onoga tko bi sve besplatno legalizirao. Vrsnog ekonomista koji bi povećao minus u proračunu i dizao BDP javnim investicijama, kao i onoga tko bi štedio. I tako za svaki resor možete naći visokoobrazovane i stručne osobe koje nude sasvim različita rješenja. Ako takva osoba želi provesti svoje ideje, ide na izbore. Primjerice, Ljubo Jurčić, čovjek koji je nekoliko puta pobrao nagradu kolega za ekonomista godine. Birači ipak nisu nagradili Jurčićeve ideje, štoviše, može se reći da su ih odbacili. I sad bi on trebao ući u vladu, biti ministar ili čak premijer?

Bilo bi to poništenje demokracije u svojoj biti. Na kraju, ne bi imao niti ikakav legitimitet, pao bi vrlo brzo. Što god mislili o biračima, Zoranu Milanoviću, Tomislavu Karamarku ili Boži Petrovu, ti ljudi su dobili povjerenje birača. I to u preciznim omjerima. Oni koji nisu izašli na izbore složili su se da drugi biraju umjesto njih. Milanović ili Karamarko s Petrovom i svojim ljudima trebaju zato sastaviti vladu i provesti zacrtano. Ili ići na nove izbore.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • MaxMax_1 09.01.2016.

    On je super lik ,ali je problem što njegov način izlaganja je profesorski.Profesori su uglavnom dosadni pa čak i oni koji ih moraju slušati na predavanjima jedva čekaju da zbrišu.Narod voli frajere.

  • Razum999 29.11.2015.

    Najjači je sa izjavom "trebamo povećati industrijsku proizvodnju" otkrio toplu vodu ali nikada nije rekao kako!!! samo floskule i parole i ono malo što je naučio o osnovama ekonomije pa to zna i vrabac na grani....

  • bajica1009 28.11.2015.

    Po čemu je on stručan po iznošenju teorija i po tome što je prije 12god. bio predložen za premijera uime SDP-a i što je napravio podvijo rep i otišao kritizirati i bacati teoriju velikog praska, koja neće nikog nahraniti. Kažu spasio Podravku pa da nije vlada preuzele inicijativu i dala odobrenje da se spase ista on nebi napravio ništa kao i do sada. Drži se ti Ljubo katedre i tamo soli studentima pamet, a politika nije za tebe jer si neodlučan i često mjenjaš stav o svemu tako i o ekonomiji, problem je samo što u kuolarima to mnogi pričaju a ti se praviš da neznaš i da nečuješ pa neka tako i ostane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare