To je to što me zanima!

Vladin plan: Za samo 58 godina bit ćemo gdje je Austrija danas

Vlada će se pohvaliti da je rast od tri posto izvrstan, da raste potrošnja, dolazak turista, da su povećali plaće. I prolazit će godina za godinom dok nas drugi prestižu
Vidi originalni članak

Budete li imali stope rasta od tri posto, razinu na kojoj je Slovačka danas sustići ćete za devet godina, a razinu Austrije za 26 godina. Ako rast bude 1,3 posto, što je njegova potencijalna stopa, trebat će vam 21 godina da uhvatite korak s razinom dohotka po stanovniku u Slovačkoj, a 58 s Austrijom. Ovo je Hrvatima, ali i Vladi, poručio Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke, u intervjuu Poslovnom dnevniku. Ovako ocrtane brojke jasno smještaju poziciju Hrvatske danas. Banerji je poredao i sve one reforme koje nam godinama obećavaju, ali se ne provode. I to će vjerojatno proći potpuno nezapaženo.

Vlada će se pohvaliti da je rast od tri posto izvrstan, da raste potrošnja, dolazak turista, da su povećali plaće. I prolazit će godina za godinom dok nas drugi prestižu. Andrej Plenković pohvalio se da je njegova vrlina što ne donosi odluke na prečac, ne žuri, analizira, komparira i onda tek odluči. Takvom staloženošću, eto, prođe i godina dana, a famozno vijeće za suočavanje s prošloću nema nikakav zaključak. Ali oni rade, a kad završe, donijet će se odluke o ustaškom pozdravu i crvenoj petokraki. Nije problem što Vlada ne može riješiti prošlost, problem je što ne ide s rješenjima za budućnost.

Ako maknemo gafove ili kritike za nerad, ministri ove vlade uglavnom nisu imali afere kojima bi sebi priskrbili korist. Bez tog tereta, uz konačni izlazak iz krize, imali su zato i dodatnu šansu. Nisu je iskoristili, a opravdanje Agrokorom ne stoji jer što on ima s ministrima uprave, rada, energetike, pravosuđa, zdravstva...? A problemi za budućnost se već naziru.

Ekonomski institut, ali i Ekonomski fakultet, objavili su prve alarme da gospodarstvo usporava. A ne mijenja se ništa. Manje novca u proračunu samo će zakočiti bilo kakve reforme i poljuljati vladajuću većinu. Zato nam u ovom trenu mogu smjelo obećati: Za 58 godina bit ćemo Austrija!     

Idi na 24sata

Komentari 199

  • ina67 26.02.2018.

    I zato je gosp. Strmota odlučio dati šamar ovakvim lažima i rekao dosta , nisam više spreman lagati.

  • purgerica prva 25.02.2018.

    Ako je točno ovo što se piše i priča kako je predsjednik Vlade odlučio, "prelomio", kupiti izraelske rage, tj zrakoplove onda smo naježili. Nedugo, u jesen, u studenome sam na jednoj večeri slušala pojašnjenje o tim ragama čovjeka našeg porijekla, uposlenog nekada u vojsci perua, danas financijskog direktora CERTIC-oma u Limi i predsjednika Hrvatske udruge u Peruu, g-dina Zdenka Teply Batagelja, lijepo je rekao, nikako izraelske zrakoplove. I kad imaju malo godina starosti njihov postroj uništio je pustinjski pijesak. Više se servisiraju neg što lete. Kome to treba? I zašto?

  • POTPEC 25.02.2018.

    Ne tribate više ništa obečavati, sve je več obečano par puta. Sada je dovoljno da skupiš vladu i sabor i dođete u Delnice di će vam podiliti lopate, i udarnički popapajte snig.

Komentiraj...
Vidi sve komentare