To je to što me zanima!

Vrag je u detalju: Zašto je Bauku njegov resor bauk?

Ministar je u 3,5 godine zaboravio ono što stoji u uvodu njegove strategije, da je dobra i moderna uprava uvjet za bolji standard građana i poticaj poduzetništvu
Vidi originalni članak

Tko kaže da hrvatska javna uprava nije sposobna? Uspjeli su sastaviti dokument na 120 stranica o tome kako će se popraviti, a da pri tome nisu dali niti jednu konkretnu, mjerljivu stvar koju će učiniti u pet godina. 

Strategija koju su osmislili detektira silinu problema koji su više-manje poznati. U svojoj cijelosti javna uprava ne služi dovoljno stanovnicima, nisu kompetentni ljudi na radnim mjestima, nisu koordinirani, birokratski procesi predugo traju... 

Osim načelnih obećanja da će sve biti bolje, profesor upravnog prava Ivan Koprić ističe da nema niti osnovnih mjera poput toga da će zamijeniti barem 20 posto starijih mlađim i kompetentnijim. I šlag na tortu, tek za dvije godine će se uopće raditi analiza ima li viškova od 255.000 zaposlenih. 

Teritorijalni preustroj je ostavljen također za 2018. godinu. Ministar uprave Arsen Bauk zadnje tri i pol godine najmanje se bavio onim što bi se očekivalo da radi: reformiranjem uprave. Istospolne zajednice, referendumi, pročišćavanje popisa birača, financiranje stranka, sve je to odradio, ali to je ipak periferna djelatnost njegova ministarstva. 

Imamo nepoštene izborne jedinice. Upravu u kojoj troje radi, a dvoje se odmara i posao dobiva po vezi. Previše općina i gradova. U to nije dirnuo. Strategija koju je predložio za kraj mandata tako je smokvin list koji treba pokriti neuspjeh. 

Ministar je u tri i pol godine zaboravio ono što navodi u uvodnom tekstu svoje strategije - da je dobra i moderna uprava pretpostavka boljeg standarda građana i poticaj poduzetništvu. Oni koji je financiraju zato nisu zaslužili još godine čekanja.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • itismeon24 26.05.2015.

    Nemojte tako Bauk je postavio ćirilične znakove na ceste za Srb o Donji Lapac iako ih mještani nisu tražili, ima on hrabrosti!

  • fredaster 26.05.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • svejedobro 25.05.2015.

    Zna Pauk kak se mete pod tepih...

Komentiraj...
Vidi sve komentare