To je to što me zanima!

Vrijeme je za veliko proljetno čišćenje od nakupljenih otrova

Detoksikacijske se kure obično provode tri tjedna. Najprije se pročisti jedan organ i organski sustav, a za desetak dana slijedi nova drenažna kura uz pomoć biljaka
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na detoksikaciju. 

Bilo da je riječ o hrani i piću, kozmetici ili pak o okolišu kojemu smo izloženi - svakog dana u svoja tijela unosimo toksine, a upravo je vrijeme pojavljivanja prvih proljetnica (jeste li već primijetili visibabe i jaglace u svom kraju?) idealno za razmišljanje o proljetnoj detoksikaciji.

Cilj proljetne detoksikacije je osloboditi tijelo od štetnih tvari nakupljenih tijekom zime koje usporavaju naše metaboličke procese i ukloniti učinke koje toksini imaju na funkciju imunosnog, probavnog, dišnogi mokraćnog sustava. Načini detoksikacije su brojni i kreću se od tradicionalno ukorijenjenog posta, ispijanja većih količina vode, konzumiranja sirove hrane i kašastih sokova pa sve do uzimanja različitih dodataka prehrani. Često se preporučuje i oralno uzimanje ventilirane zelene gline koja na sebe adsorbira različite toksine i detoksikacijski klistira. 

Detoksikacijske se kure obično provode tri tjedna. Najprije se pročisti jedan organ i organski sustav, a za desetak dana slijedi nova kura

Ali, budući da je ovo kolumna Priroda liječi - danas ćemo reći ponešto o tome kojim fitoterapeuticima provesti detoksikaciju. Principi moderne fitoterapije vezani uz detoksikaciju podrazumijevaju dobro osmišljene protokole prilagođene svakoj osobi, a detoksikacijske se kure obično provode u tri tjedna u kojima se prvo pročisti jedan organ i organski sustav (npr. drenaža mokraćnog sustava listom koprive) i tek nakon pauze od desetak dana provodi se nova drenažna kura (npr. drenažna kura s djelovanjem na jetru, žuč i probavne organe listom artičoke). 

Budući da su biljke prave male tvornice kemijskih spojeva - neke od njih, kao npr. korijen maslačka i list ružmarina, mogu djelovati istodobno na čišćenje više organa (bubrezi i jetra). Zelen poljske preslice, list koprive, list breze i zelen zlatnice imaju sposobnost pročišćavanja bubrega i mokraćnog sustava. Korijen, list i zelen maslačka, korijen čička, list artičoke, list ružmarina i sikavica imaju pak sposobnost drenaže i osnaživanja funkcije jetre. No kako ćemo to učiniti? U idućoj kolumni očekuju vas detoksikacijske recepture pa, do tada, dragi čitatelji.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • user_253381 09.03.2013.

    pročitala sam cijeli članak :) izgubila kilo :o

  • Mojre 09.03.2013.

    Mislim da je ta detoksikacija pomalo glupa,no tko voli nek izvoli. Tko je cijelu godinu drzao do sebe i svojeg tijela netreba mu to. A jos i redovito vježbanje tijelu puno znači,tko stekne tu rutinu njemu je tijelo u izvrnosm stanju 365 dana u godini.

  • sweetbee_1 08.03.2013.

    mene baš zanima ta receptura

Komentiraj...
Vidi sve komentare