To je to što me zanima!

"Za dom spremni" u Saboru? Pa to je i Plenkovićeva zasluga

Velika se buka digla oko vukovarske izložbe Steve Culeja u Saboru i slike Jean-Michela Nicoliera na kojoj u prvom planu dominira grb HOS-a s jasno vidljivim natpisom "Za dom spremni". Ali danas je to normalno.
Vidi originalni članak

Pozdrav "Za dom spremni" ušao je napokon u Hrvatski sabor.

I to velikim dijelom zahvaljujući Andreju Plenkoviću i njegovu Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je ustaški pozdrav u grbu HOS-a proglasilo legalnim i legitimnim. 

Taj grb nalazi se - štoviše, istaknut je u prvom planu - na umjetničkoj slici ubijenog vukovarskog branitelja Jean-Michela Nicoliera u odori HOS-a, a koju je Stevo Culej istaknuo na svojoj, sada već tradicionalnoj izložbi o Vukovaru 1991. godine.

"Taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a", objasnio je ovog proljeća akademik Zvonko Kusić uz Plenkovićevo odobravanje. "To je jedna službena tolerancija koja je sad naslijeđena i koja se striktno regulirano može tolerirati".

Sabor da, Jasenovac ne

Zato sada moramo tolerirati ustaški pozdrav u zgradi Hrvatskog sabora, iako ga više ne moramo trpjeti u Jasenovcu. Hrvatski parlament, za razliku od spomen područja, nije pošteđen ustaških obilježja.

"Ovo je poniženje za najviše predstavničko tijelo, poniženje za uspomenu na stradanje Vukovara i provokacija nikad viđena u Saboru", pobunila se na Twitteru bivša premijerka Jadranka Kosor. 

Ali premijer Plenković nije bio impresioniran. Na jučerašnje pitanje novinara da se odredi prema toj slici, on je uzvratio: "Sve smo se odredili. Ako se izložba bavi onim što se dogodilo 1991., to je bila činjenica iz vremena 1991.".

Koja je, eto, potpuno normalna 2018. godine.

Loše i dobre konotacije

Spomenik HOS-a sa spornim grbom uklonjen je iz Jasenovca na pritisak SDSS-a i HNS-a, uz Plenkovićev komentar kako "njemu taj pozdrav nije prihvatljiv i ima predominantne konotacije vezane za NDH i ustaški režim".

Sada su Vukovar, Domovinski rat i branitelji, zajedno s Hrvatskim saborom, na Culejevoj saborskoj izložbi također zaradili ustaške konotacije.

Uz Plenkovićev blagoslov.

Nije to, doduše, prva takva konotacija koja je zalijepljena za hrvatski parlament. Jednom je već, 1997. godine, službeno imenovan Hrvatskim državnim saborom po uzoru na period ustaške NDH. Preimenovan je četiri godine kasnije.

Normalizacija ustaštva

Stoga nema prevelikog razloga za konsternaciju zbog pozdrava "Za dom spremni" istaknutog na umjetničkoj slici na službenoj izložbi u zgradi Hrvatskog sabora. Riječ je o normalizaciji ustaštva, o njegovoj legalizaciji, o pravu građanstva koji je ustaški pozdrav dobio početkom devedesetih, a službeno ga zadržao 27 godina kasnije.

To su te iznimne situacije o kojima je govorio Plenković. To je ta 1991. godina koja legitimira ustaški pozdrav i koju taj pozdrav određuje. I da smo kojim slučajem zlonamjerni, pomislili bismo da se cijela slika francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari, istaknuta u Saboru, kreirala upravo oko tog, neproporcionalno naglašenog grba HOS-a.

Naravno, obećana zakonska regulativa za izmjenu grba udruge HOS-a nije pokrenuta. Za to očito nema nikakve potrebe, sad kad je "Za dom spremni" legaliziran. I udomaćen.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 164

  • nisamneznamgdje 16.11.2018.

    Haha kako ovaj culej dobije medijski prostor pa to je strašno

  • Onaj koji se ne miri 16.11.2018.

    Jasno je da se iznutra HDZ-a nastavlja ofenziva za rusenje Plenkovica. Tko bi se usudio ne dozvoliti izlozbu o stradanju Vukovara ili in memoriam itd. u Saboru ? Nitko, jasno je to. Eh...ali uvijek treba paziti na detalje, jer u detaljima se krije zamka. A ta zamka, u tom slucaju je u eksponatima, tocnije u jednom eksponatu. A Plenkovic ne slusa konzervativce, klerikalce, crkvu, domoljubni narod, nije bio u domovinskom ratu, omogucio je Istambulsku, sada ce Marakesku, zato ne valja. Zastranio je od vjere, od Boga. Ne moze Plenkovic javno kazati da je ZDS neprihvatljiv danas u Hrvatskoj, a tamo obilaziti tu izlozbu. A jadnog mrtvog Francuza, dragovoljca nestao u ratu, nitko nije nista pitao. A on je Trojanski konj. Zbog toga mladi masovno odlaze. Problem je sto neo ustase ne mare za to. Njima ce biti bolje ako ostanu sami u drzavi. Sa Bogom. Bog i Hrvati ce onda dobiti smisao.

  • Z A G R E B 16.11.2018.

    Dovoljno mi je pogledati Culeja da zaključim kakvi su bili ostali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare