To je to što me zanima!

Zamjena u tri dana: Ne isplate se igre na sreću s ministrima

Vedran Mornar je nestranački, a Siniša Varga nije glasnice trošio na svađe u svom SDP-u nego je radio posao u Zavodu za zdravstveno osiguranje. Mijenjaju ministre
Vidi originalni članak

Nitko ne može reći da novi ministri zdravlja i obrazovanja nisu stručni za svoja područja i ne poznaju kako sustav funkcionira. Vedran Mornar je nestranački, a Siniša Varga nije glasnice trošio na svađe u svom SDP-u nego je radio posao u Zavodu za zdravstveno osiguranje. U tri dana premijer ih je pronašao i odlučio zamijeniti Rajka Ostojića i Željka Jovanovića.

Ali problem je u tome kako su stvari prije funkcionirale i kako inače funkcioniraju u našoj politici. Ne može nitko to opisati bolje od bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića. U intervjuu nakon smjene rekao je: “Možda je Rajko Ostojić trebao biti ministar obrazovanja, znanosti i sporta, a ja ministar zdravlja. Možda bi imao više sreće”. U slaganju ministarskih fotelja nakon izbora otkrio je da je zaista malo nedostajalo da do te rošade ne dođe. Dakle, i pozicije su se dijelile u zadnji tren, pa kome obojci, kome opanci. Već nakon prve godine se vidjelo da je većina koalicijskih ministara, uz neke iznimke, došla potpuno nespremna voditi državu u dubokim problemima. I nisu kukukrikavci usamljeni u takvoj praksi. Na isti način funkcioniraju i sve ostale stranke, uključujući HDZ.

Ni sad, a ni nikad dosad se nije dogodilo da godinu dana prije izbora znate tko će voditi koji resor. Ti ljudi bi se kao oporba trebali upoznavati sa sustavom, davati prijedloge zakona, pratiti sve interesne skupine iz svog resora, znati koje će konkretne poteze povući. Ne postoji u zapadnim demokracijama bez razloga pojam “vlada u sjeni”. Legitimitet takve vlade nakon izbora bio bi znatno veći. Ali ovako kod nas sve ostaje na sreći i velikim riječima. I na to smo, nažalost, u politici potpuno oguglali. Premda nikad ne bismo oprostili da je Kovač u utakmici zamijenio mjesta Modrića i Ćorluke uz riječi: Možda bi tako imali više sreće.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • DomagojTaropolu 14.06.2014.

    Dosta nem je ove i ovakve vlasti! Ovo nije sultanov dvor da ovakve intrige zaokupljaju našu javnost koja je svakim danom sve siromašnija! Sve ćemomi to na kraju njihovog mandata morati platiti! Sramota za nas, našu domovinu i teško našoj djeci!

  • ilmare 14.06.2014.

    Koliko se Vlada mijenjalo , anijedna nije bila spremna . Zašto ? Pa ,vjerojatno zato što nijedna dok je u oporbi nije RADILA kao Vlada u sjeni. Oporba mora biti spremna ,kao da će sutra zasjesti u Vladi ,a njezini ministri bi trebali biti u tijeku ,kao da su cijelo vrijeme bili za vratom tadašnje Vlade... A ne ono ,dođu na vlast ,pa prođu mjeseci ,dok se izaberu ministri i dok se ne upoznaju sa radom....

  • Herzog(315178) 14.06.2014.

    Općenito sve igre na sreću su pogubne !

Komentiraj...
Vidi sve komentare