To je to što me zanima!

Živim u pravom paklu, a i dalje nemam hrabrosti otići od kuće

Trpim psihičko zlostavljanje koje se nikakvim riječima ne može opisati. Uvijek sam za sve samo ja kriva, živim u nezamislivom paklu. Molim vas, pomozite mi
Vidi originalni članak

Želite li njegov savjet, u pismu pošaljite fotografiju, koja se neće objaviti, osim ako ne inzistirate na tome (nestali ljudi). Odgovore čitajte svake nedjelje u tiskanom izdanju, a pisma s fotografijom šaljite na adresu Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb, za Mevludina ili na lifestyle@24sata.hr. 

Poštovani Mevludine, 

ko Boga vas molim da mi pomognete! Živim u nezamislivom paklu, a nisam dovoljno hrabra da odem od kuće. Trpim psihičko zlostavljanje koje se nikakvim riječima ne može opisati. Uvijek sam za sve samo ja kriva, a ništa ne radim - jedino sam na samom dnu ponora te se branim galamom i drugim stvarima ne birajući sredstva. Molim vas, pomozite mi. Imam sina, recite mi hoće li se oženiti i imati svoju obitelj da mogu na miru otići s ovoga svijeta.
šifra: očajna

Odgovor:

Suprug je strašno nezgodan i patološki je ljubomoran. Izrazito negativno gleda na svijet i razmišljanja su mu crna. Sam je svoj i nadasve sebičan. Nikad niste vidjeli dobra u životu. Trebali ste prije ovo riješiti, bili biste spokojniji i smireniji. U psihozi ste zbog koje ćete, ako ne budete potražili ubrzo pomoć, pasti u depresiju - i obrnuto. Vidim veliki kaos u kući i obitelji. Vrlo ste pozitivna osoba i izrazito ste dobri u duši. Vidim da vas suprug neprestano zlostavlja. To traje već jako dugo godina. Zbog toga stalno plačete, napeti se, često vas uhvati histerija i bojite se svega. Obavezno se obratite u savjetovalište za brak i obitelj. Tamo ćete dobiti pomoć adekvatnih stručnjaka i liječnika. Također, oni mogu i supruga pozvati na razgovor. Ne vidim da će se agonija inače prekinuti. Morate potražiti pomoć i prekinuti s tim. Dakle, obratite se institucijama. Što se tiče sina, nemate razloga za brigu. Ozbiljan je, lijep i intelektualac. Vidim mu brak, obitelj te posao. Savjetujem da i s njim malo porazgovarate pa će on biti spreman pomoći. Javite mi se za mjesec dana na telefon. 

Muž je siguran da mu moji žele zlo, da ga varam i samo se svađa

Poštovani Mevludine,

u braku sam 20 godina. Stalno se sukobljavamo oko moje obitelji jer suprug tvrdi da oni nama ne žele dobro, bez obzira na to što su učinili za nas. I prije se sukobljavao s njima, a sada se prije nekoliko mjeseci posvađao s mojim bratom i prekinuo kontakt sa svima. Najviše mu smeta moj stariji brat, za kojeg tvrdi da je prevarant i da mu želi zlo, iako ga je već dva puta zaposlio kod sebe, a ovaj se posvađao sa svima i napustio posao. Mene optužuje da sam mu nevjerna ovih 20 godina, a i sam zna da sam se sva posvetila njemu i djeci. Stalno sam nastojala da mu u svemu ugodim jer on lako plane. On je odrastao u problematičnoj obitelji - otac alkoholičar koji ih je zlostavljao, tako da je pun kompleksa i nema samopouzdanja. Bio je na ratištu, ranjen je i boluje od PTSP-a. Zadnjih godina promijenio je puno poslova i nigdje se ne može zadržati, zato nas muče financije. Imamo četvero djece, ne radim, a suprug svako malo napusti posao i onda optužuje moje za našu financijsku situaciju. Ima li kakve nade da meni nakon 20 godina svane sunce, hoće li se popraviti ova situacija s mojom obitelji i hoće li se moj suprug smiriti na nekom poslu? 
šifra: ana VM 

Odgovor:

Vaš suprug je jako egoističan i posesivan, ali bez vas ne bi imao ništa. Njemu nitko ne valja. Vidim pomirenje s vašim bratom i ponovno će početi zajedno raditi, ali vaš suprug će uvijek biti nezadovoljan. Ipak, vidim mu stalan posao iduće godine. Samostalno će raditi i bit će smireniji jer ne dopušta nikome da mu naređuje, ali nije u situaciji da bira. Zato poslije prebacuje krivicu. Vidim stabilnost krajem godine. I iduća je prilično bolja od ove te nikakvih bolesti niti većih problema ne vidim.

Idi na 24sata