To je to što me zanima!

Kralj tartan noira Ian Rankin stigao je u Zagreb

Noir Festival u suradnji s izdavačkom kućom Profil ugostit će svjetski priznata i poznata pisca kriminalističkih romana Iana Rankina.
Vidi originalni članak

Ian Rankin će ujedno i otvoriti četvrto izdanje ovoga lijepog i zanimljivog festivala. Rankina, čije se knjige prodaju u višemilijunskim nakladama i koje su prevedene na 36 jezika, danas zovu kraljem tartan noira, a tako ga je prozvao proslavljeni američki pisac krimića James Ellroy. 

Dvije su prilike za bliski susret s legendarnim škotskim autorom, tvorcem detektiva Rebusa.

U četvrtak, 22. svibnja u 19:00 sati Rankin će uveličati početak 4. zagrebačkog Noir Festivala. Na svečanom otvorenju u HDLU (Trg žrtava fašizma 16) razgovarat će s filmskom selektoricom Noir Festivala Mimom Simić i voditeljem odnosa s javnošću Profil Knjige Tomislavom Cvitkovićem.

U Profilovu izdanju upravo je (7. svibnja) objavljen devetnaesti Rankinov roman s Johnom Rebusom kao glavnim likom – Sveci Biblije sjena. Kao počasni gost Zagrebačkog festivala knjiga Rankin će novi hit naslov predstaviti ondje - u Algoritam Profil Mozaik Megastoreu, Bogovićeva 7 - u petak, 23. svibnja u 20 sati.  

Razgovor i druženje s autorom vodit će kolega pisac i književni kritičar Robert Perišić. Fanovi krimi-literature imat će priliku postaviti pitanja o tartan noiru, Škotima, nogometu, glazbi i koječemu drugome jednome od najuspješnijih pisaca krimića svih vremena. Druženje s fanovima nastavlja se do kasno u noć.

Od 14. svibnja na kioscima u Hrvatskoj Rankinovi ljubitelji mogu pronaći i reizdanje njegova bestselera Kraj igre. 

O ROMANU

  • Ian Rankin
  • Sveci Biblije sjena

Suptilno i fascinantno promišljanje o odanosti i pripadnosti u svijetu koji se mijenja, ali i željno očekivan povratak nepokolebljiva starog vuka – detektiva Rebusa. The Guardian

Nakon što je za upravljačem svojega automobila pronađena onesviještena djevojka, dokazi upućuju na to da nije riječ o običnu sudaru. Pogotovo kada se pokaže da je njezin dečko sin škotskog ministra pravosuđa i da nijedno od njih nije voljno surađivati s policijom. 

U međuvremenu, John Rebus ponovno je u policijskoj službi. Donesen je novi zakon, kojim se škotskom pravosuđu omogućuje ponovno istraživanje starih zločina, pa je otvoren trideset godina star slučaj u kojem se Rebusa i njegove davne kolege tereti za korupciju, a i mnogo gore stvari. On i njegovi kolege, koji su se prozvali Svecima, položili su zavjet vječne odanosti nad knjigom koju su nazvali Biblijom sjena. No budući da istragu vodi detektiv Malcolm Fox − odlučan u namjeri da Rebusa iskoristi za vlastite ciljeve − zločini iz prošlosti neće još dugo ostati skriveni. 

Roman je gusto nabijen incidentima i intrigama, a Rankin ovaj krimić kroji besprijekorno kao uvijek… Rebus je vrhunski životan i fascinantan prvak kriminalističkog žanra. The Independent

Evo još jednog podsjetnika na to zašto su Rankin i Rebus zauzeli vodeće mjesto među bestselerima. Kratak telefonski razgovor koji Rebus vodi s jednim od svojih kolega toliko je brz, toliko vješto napisan i toliko duhovit da se smjesta iznova zaljubite u ovu seriju romana. The Times

O AUTORU

Ian Rankin rođen je 1960. godine u škotskom okrugu Fife. Diplomirao je na Edinburškom sveučilištu 1982. godine, a sljedeće je tri godine proveo pišući romane umjesto da radi na stjecanju doktorata iz škotske književnosti. Njegov prvi roman o detektivu Rebusu objavljen je 1987. godine, a knjige o Rebusu danas su prevedene na trideset šest jezika i postale su bestseleri diljem svijeta. Sveci Biblije sjena devetnaesti je Rankinov roman s Johnom Rebusom kao glavnim likom. Do sada je Rankin objavio 29 romana i 3 zbirke kratkih priča.

Ian Rankin nagrađen je članstvom u Hawthornden Fellowshipu, a osvojio je i književnu nagradu Chandler-Fulbright. Četiri je puta osvajao nagradu Dagger koju dodjeljuje Društvo pisaca kriminalističkih romana, uključujući i nagradu Diamond Dagger. Godine 2004. Rankin je za roman Uskrsnuli osvojio slavnu američku nagradu Edgar. Usto, ušao je u najuži izbor za dodjelu američke nagrade Anthony, osvojio dansku nagradu Palle Rosenkrantz, francusku Grand Prix du Roman Noir i njemačku Deutscher Krimipreis. Ianu Rankinu dodijeljene su počasne diplome sveučilištā Abertay, St Andrews, Edinburgh, Hull i Open University. 

Kao stalni suradnik Newsnight Reviewa na BBC2, predstavio je vlastitu televizijsku seriju, Ian Rankin's Evil Thoughts. 

Rankin je u Velikoj Britaniji na samom vrhu ljestvice najprodavanijih autora i odlikovan je Redom Britanskog Carstva za doprinos književnosti, a tu je počast odlučio primiti u Edinburghu, gradu u kojem živi sa suprugom i dva sina.

Idi na 24sata