To je to što me zanima!

'Kruh naš' - knjiga koja otkriva tajne omiljene nam namirnice

Knjigu ''Kruh naš''od 7. prosinca možete potražiti na svim kioscima po posebnoj cijeni od samo 39,90 kuna. Knjigu je preporučila Zdrava Krava!
Vidi originalni članak

Kruh naš, omiljena nam namirnica, zdrava i ukusna i toliko raširena u cijelome svijetu, predmet je knjige Predraga Matvejevića, autora nagrađenog 'Kiklopom' za životno djelo. Uz knjigu dolazi i dar svim kupcima: kupon za popust od 50 posto na kupovinu jednodnevnih pekarskih proizvoda u Stil Pekarnama, čiji je Punozrnati kruh pobijedio na natječaju portala zdravakrava.hr za Kruh godine 2011.

Projektom izbora ''Kruha godine 2011'', portal Zdrava Krava je želio podići svjesnost javnosti o važnosti konzumiranja kvalitetnog, zdravog i ukusnog kruha svaki dan, potaknuti pekarsku industriju na proizvodnju što kvalitetnijeg kruha čiji sastojci jamče visoku kvalitetu i dobar okus, popularizirati pripremu kruha u vlastitoj pećnici, te naglasiti važnost doručka kao dobrog i zdravog početka dana uz ukusan i kvalitetan kruh.

Iako je izbor Kruha godine formalno završio, Zdrava Krava i dalje želi podsjećati svoje čitatelje o važnosti konzumiranja zdravog kruha svaki dan, a iz tog razloga i preporučuje knjigu ''Kruh naš'' koja istražuje povijest, mitologiju i religijsko značenje kruha za sve nas.

Cijena knjige je 39,90 kn, a u prodaji je na svim kioscima. Knjigu je izdao V.B.Z. i 24sata, pod preporukom zdrave Krave. 

Svjetski mediji o knjizi

Matvejević otkriva začudne strane najraširenije namirnice i vodi nas na zanimljivo putovanje u kojemu se prepliću antropologija i povijest... Predivno i čudesno putovanje, potraga za našim korijenima, antropološki, ali i književni, povijesni i jezični ogled... (Paolo Mauri, La Repubblica, 11. 09. 2010.)

Iskrice Matvejevićeva ogleda-dnevnika-autobiografije, pod naslovom Kruh naš, postaju žar temeljite pripovijesti, bez pretjeranog povijesnog ili učenog balasta koji bi da sve, ili gotovo sve, protumači... Zgusnuta i tečna priča u kojoj se gledišta križaju i stapaju... Simbologija namirnice što nije postala samo amblem, nego i metafora duhovne hrane. (Renato Minore, Il Messaggero, 29. 09. 2010.)

Nova Matvejevićeva knjiga istodobno je poetski hommage najjednostavnijoj namirnici što ju je čovjek smislio, i pogled u mitologiju, religiju, povijest, umjetnost... Učena i strasna pripovijest, pohod što započinje prvom neuglednom pogačom koja je u praskozorje čovječanstva nastala u pepelu i na kamenu. (Sergio Frigo, Il Gazzettino, 22. 10. 2010.)

Kruh naš je tekst prepun povijesnih i književnih referenci, iz kojih historija naše prve namirnice izranja u iznenađujućoj i poetskoj množini perspektiva. To je nesvakidašnja knjiga koja otkriva nakanu pisca da se duhovno osladi jednostavnošću namirnice što nas izravno povezuje sa zemljom i elementarnom i nužnom preradom njezinih plodova. Knjiga je to što ukazuje na potrebu traženja autentičnog odnosa s najjednostavnijom i temeljnom zbiljom, u vremenu koje je sve sklonije površnosti i rastrošnosti. (Maurizio Cucchi, La Stampa, 16. 10. 2010.)

Povijest kruha je velika, bogata spoznajama i poezijom, vjerom i umjetnošću. Obuhvaća cijelu povijest čovječanstva: u svim civilizacijama i u svim područjima ona je ostavila pečat spoznajne tekovine… Predrag Matvejević je napisao vrlo lijepu knjigu o «Kruhu našemu'. ( Aldo Grasso, Corriere della sera, 17. 11. 2010.)

Idi na 24sata