To je to što me zanima!

10 moćnih začina s najvišom koncentracijom antioksidansa

Antioksidansi djeluju kao "čistači" štetnih slobodnih radikala, poboljšavaju imunitet i pomažu u prevenciji brojnih bolesti. Osim namirnica, njima su bogati i sljedeći začini
Vidi originalni članak

Doktor Michael A. Schmidt, specijalist imunologije i nutricionizma, izdvojio je top 10 začina s najvećom koncentracijom antioksidansa za portal LiveStrong.

1. Klinčić

S jako visokim udjelom antioksidansa klinčić može pomoći u borbi s bronhitisom, astmom, tuberkulozom, mučninom i proljevom. 

2. Origano

Origano je snažan borac protiv brojnih infekcija zbog svojih antibakterijskih svojstva. Ulje od lišća origana sadrži karvakrol, za koji je potvrđeno da ima antikancerogena svojstva.

3. Đumbir

Đumbir ublažava simptome brojnih bolesti, od prehlade i gripe, mučnina pa sve do Alzheimera. Ovaj moćni začin smanjuje i upalu zglobova te bolove kod artritisa. Može doprinijeti i u prevenciji raka, pokazale su studije. 

4. Cimet

Antioksidansi u cimetu pomažu kod stabilizacije razine šećera u krvi, u kontroli dijabetesa i kao prevencija od raka. Cimet djeluje pozitivno na visok kolesterol, regulira upale i sprječava rast tumora.

5. Kurkuma

Prepuna je antioksidansima koji pomažu štititi jetru od otrova, uključujući i alkohola. Antioksidansi u kurkumi usporavaju Alzheimer i smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. 

6. Bosiljak

Bosiljak sadrži antioksidans koji pomaže u prevenciji brojnih oblika karcinoma. Robin Keuneke, nutricionistica i autorica knjiga o borbi protiv raka, kaže da može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, da potiskuje rast rakom zahvaćenih stanica, potencijalno stvarajući zaštitu od raka crijeva, grudi i pluća.

7. Gorušica

Sjeme gorušice je jak antioksidant koji pomaže kod svega, od alergija do artritisa. Ima antibakterijska svojstva, blag je analgetik te ima dijuretička svojstva. Ovaj začin može poboljšati probavu, zaštititi od oštećenja slobodnih radikala i spriječiti bolesti poput raka.

8. Curry

Riječ je o mješavini začina koji se obično koriste u indijskoj i južnoj azijskoj kuhinji, kao što su češnjak, korijander, kumin i piskavica. Antioksidansi sadržani u curry prahu mogu pomoći u smanjenju brojnih upala, a i štite organizam od razvoja Alzheimerove bolesti.

9. Paprika

Konzumacija paprike u prahu doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, a djeluje i preventivno protiv raka. 

Paprika sadrži flavonoide koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale, a potiču i zdravu detoksikaciju. Paprika također može pomoći u smanjenju kronične boli i upala povezanih s artritisom.

10. Čili

Ima visoku razinu antioksidansa i nekoliko terapeutskih svojstava. Antioksidansi djeluju protuupalno te štite tijelo od različitih infekcija. Smatra se da je odličan anti-karcinogen te da ima mogućnost ubijati stanice raka. Ovaj začin može pridonijeti i zdravlju srca te pomoći u sprječavanju pretilosti.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • 09.06.2017.

    cimet,đumbir,kurkuma,paprika,svakodnevno koristim..

  • Rafo 09.06.2017.

    Redovito (svaki dan) koristim u obilnim količinama čili, kurkumu, curry, macu, papar, bosiljak, origano, hren...

  • Cukrena 09.06.2017.

    Sve osim čilija koristim...ne često al fini su..pogotovo origano, cimet i curry..

Komentiraj...
Vidi sve komentare