To je to što me zanima!

100 godina Chanela svjedoče: Moda je prolazna, a stil vječan

Lekcije slavne Coco: Parfem se nosi tamo gdje želiš da te poljube, davno je poručila dizajnerica koja je modu zadužila malom crnom haljinom i kostimićem od tvida
Vidi originalni članak

Jednostavnost je ključ elegancije, uvijek je ženama savjetovala legendarna Mademoiselle Coco ni ne sluteći da će njezino ime simbolizirati besprijekoran stil čak i sto godina nakon otvaranja prvog Chanelova butika u francuskom Deauvilleu.

Pravim imenom Gabrielle Bonheur Chanel, ova pionirka svjetske mode odisala je samopouzdanjem koje se rijetko viđa. 

- Arogancija je u svemu što radim. U mojim gestama, u grubosti moga glasa, u sjaju mog pogleda i izmučenom licu - rekla je modna inovatorica i pritom oslobodila žensko tijelo. A koliko je uistinu bila značajna, pokazuje to da je Coco jedina dizajnerica uvrštena na popis “100 najutjecajnijih ljudi 20. stoljeća” prema časopisu Time. Odjeća koju je kreirala i parfemi kojima su i danas zaluđene žene diljem svijeta pretvorili su je u kraljicu pariških modnih pista u kratkom vremenu. 

Zbog nje je ženama postalo udobnije sjediti, ali i hodati jer ih je oslobodila korzeta i odjenula u hlače - tako se ‘20-ih godina prošlog stoljeća rodio androgini stil.

Također im je pokazala kako se bižuterija i skupocjeni nakit mogu uspješno kombinirati. A modu je zadužila i malom crnom haljinom te kostimićem od rahlog tvida. 

- Žene razmišljaju o svim bojama, osim o nedostatku istih. Rekla sam da crna ima sve. I bijela isto. Apsolutno su najljepše i u savršenoj harmoniji - govorila je. Borbena horoskopska Lavica smatrala je da žene bez parfema jednostavno “nemaju budućnost”. 

- Jedna me mlada žena pitala gdje da nanese parfem. Rekla sam joj da ga stavi gdje god želi da je poljube - jednom je prilikom izjavila, a na stotu godišnjicu ove modne kuće Marilyn Monroe posthumno je postala zaštitno lice legendarne “petice”.

Žuži: ‘Coco me naučila da trendovi caruju tek sezonu’

Coco je uvijek tvrdila kako je jednostavnost ključ savršenog stila, a i sama se tako odijevala, prisjeća se Žuži Jelinek, koja je prijateljevala s velikom dizajnericom. Govorila je kako se treba odijevati klasično, a ne slijepo pratiti trendove jer je klasika uvijek u modi, a trendovi caruju samo jednu sezonu. Uz to, držite se boje za koju znate da vam pristaje.

Savjeti i pravila modne ikone Coco Chanel još uvijek vrijede

Idi na 24sata

Komentari 3

  • dvorska luda 21.11.2013.

    bitno je osjećati se ugodno u odjeći koju nosimo, to je najbolji stil i trend u jednome

  • muskarac 21.11.2013.

    ma ja bi se bas svidila coco :)

  • Stevi 21.11.2013.

    tako je,drži se sebe i onoga za šta ti znaš da ti dobro stoji....ja se držim crvene i to je to...

Komentiraj...
Vidi sve komentare