To je to što me zanima!

4 fantastično fina recepta za izradu domaćih čokoladnih jaja

Ove godine nemojte kupovati čokoladna jaja, probajte ih sami napraviti. Donosimo vam 4 fantastična recepta, koji iako nisu super brzi ni jednostavni, mogu biti prefini...
Vidi originalni članak

Punjena čokoladna jaja

Sastojci: po 200 g lješnjaka, oraha, margarina i šećera, 150 ml vode, 100 g čokolade za kuhanje, 150 g keksa; glazura: 200 g čokolade za kuhanje, 6 žlica ulja; šarene mrvice 

Priprema: 

  • Prokuhajte šećer s vodom.
  • Dodajte kockice margarina, maknite s vatre, a čokoladu otopite na pari.
  • Pomiješajte čokoladu sa sirupom, dodajte lješnjake, orahe i mljevene kekse.
  • Kad se smjesa ohladi, stavite je u kalupe za jaja ili ručno oblikujte jaja od smjese.
  • Stavite ih u hladnjak na dva sata.
  • Izvadite jaja iz kalupa pa ih polijte pripremljenom glazurom i pospite šarenim mrvicama.

Šarena jaja

Sastojci: 1/2 šalice maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 225 g kremastog sira, 1,1 kg šećera u prahu, po šalica maslaca od kikirikija, kokosova brašna, kakaa u prahu, po 2 šalice gorko-slatke i bijele čokolade

Priprema: 

  • U zdjeli izmiješajte maslac, vaniliju i kremasti sir. Umiješajte šećer i zamijesite tijesto.
  • Podijelite ga na četiri dijela. Jedan ostavite kakav jest, u drugi umiješajte maslac s kikirikijem, u treći kokosovo brašno, a u zadnji kakao.
  • Svaki dio oblikujte u jaja pa ih posložite na obložen lim za pečenje i stavite u hladnjak na sat vremena.
  • Na pari posebno otopite tamnu i bijelu čokoladu dok ne dobijete glatku smjesu. Ako vam se smjesa čini pregusta, umiješajte žlicu biljnog ulja.
  • Neka jaja uvaljajte u tamnu, a neka u bijelu čokoladu, stavite na lim i opet u hladnjak na pola sata da očvrsnu.
  • Prema želji ih još ukrasite orašastim plodovima, čokoladnim mrvicama ili kokosom.
  • PRIPAZITE! Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto

Čokoladna jaja

Sastojci: 200 g tamne čokolade; fondant za ukrase: vrećica želatine u prahu, 5 žlica vode, 8 žlica fruktoze, žlica glicerina, 2 žlice biljne masti, kg šećera u prahu, aroma vanilije, jestive boje prema želji

Priprema: 

  • Otopite čokoladu na pari, ulijte je u kalupe, stavite u hladnjak da se stisnu pa ih izvadite.
  • Premažite polovice otopljenom čokoladom i spojite ih.
  • Za fondant pomiješajte želatinu s četiri žlice vode i ostavite da nabubri. Otopite fruktozu sa žlicom vode iznad lagane vatre dok ne dobijete sirup.
  • Želatinu otopljenu na vatri pomiješajte sa sirupom.
  • Dodajte glicerin i mast, miješajte pa dodajte vaniliju i ostavite da se sve ohladi.
  • Stavite šećer u posudu, napravite rupu u sredini pa dodajte smjesu. Polako miješajte.
  • Zamijesite fondant na stolu, a gotov je kad se smjesa više ne lijepi.
  • Jestivu boju dodajte u smjesu i zamijesite.
  • Ostavite tijekom noći fondant dobro zamotan u plastičnoj foliji.
  • Napravite ukrase i od jaja napravite gospodina i gospođu Jaje.

RECEPT Napravite slasnu baklavu od oraha, pistacija i puno čokolade

Punjena čokoladna jaja ukrašena glazurom

Sastojci: 400 g čoko-suza ili kvalitetne čokolade, šalica maslaca od kikirikija, 2/3 šalice šećera u prahu, 1/8 žličice soli; glazura: 500 g šećera u prahu, 2 bjelanjka, jestive boje

Priprema: 

  • Otopite čoko-suze ili čokoladu na pari.
  • Rasporedite čokoladu ravnomjerno u kalup i stavite na pola sata u hladnjak.
  • Kratko omekšajte maslac od kikirikija u mikrovalnoj ili na vatri. Umiješajte šećer u prahu i sol pa dobro izmiješajte.
  • Napunite smjesom kalupe i poravnajte površinu.
  • Premažite smjesu otopljenom čokoladom i stavite kalupe u hladnjak na još pola sata.
  • Oprezno izvadite jaja iz kalupa i ukrasite ih glazurom.
  • Za glazuru istucite bjelanjke pa postupno dodajte šećer.
  • U smjesu dodajte željene boje. Mora biti gusta, ali ne pretvrda.
  • Pomoću slastičarske vrećice izradite cvjetove ili ukrase prema želji. 

 

 

VIDI OVO : 11 cool ideja kako dekorirati jaja

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 31.03.2018.

    Što se tiče pripremanje hrane za blagdane držim se tradicije iz svog kraja..onako kako su pripremale mama i baka..

  • MOC JE U ZNANJU 31.03.2018.

    Ma da . Nemam pametnija posla nego praviti ta jaja . Bolje vreme iskoristiti i pročitati neku knjigu ili družiti se na kafi sa prijateljicama .

  • 30.03.2018.

    Nikad ne kupujem čokoladna jaja, radim čokoladnu tortu sa narančom i orasima. Kako je dobra.

Komentiraj...
Vidi sve komentare