To je to što me zanima!

'Ako ne perete često pidžamu to vam je kao da spavate u odjeći u kojoj ste trčali ili bili na poslu'

Ljudsko tijelo odbaci nekoliko desetaka tisuća stanica mrtve kože na sat pa pidžama često vrvi potencijalnim nadražujućim tvarima koje začepljuju pore i izazivaju iritaciju kože
Vidi originalni članak

- Pidžama je jedina intimna odjeća koju obično nosimo više puta zaredom, a mnogi ju nose i bez donjeg rublja ispod. Tako pidžama dolazi u izravan kontakt s našom kožom i dijelovima tijela što ju čini savršenim leglom za bakterije i druge klice - objašnjava Harpa Gretarsdóttir, stručnjakinja za modni marketing.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

S obzirom na to koliko često moramo prati pidžamu?

Harpa preporučuje pranje pidžame nakon tri do četiri noći nošenja, ali ako se kupate ili tuširate prije spavanja, možete ju nositi čak i malo duže, najviše pet do sedam noći.

Iako je za većinu ljudi maksimalno tri do četiri noći, ako ste skloni noćnom znojenju ili imate posebno znojnu ili masnu kožu, Harpa savjetuje da pidžamu onda trebate prati još češće te u nekim slučajevima, svaki dan.

- Savjet koji bismo dali onima koji se češće znoje jest da pidžamu mijenjaju svaki drugi dan (ako ne i svakodnevno). To pomaže u sprječavanju neugodnog mirisa i nakupljanja prljavštine - objasnila je.

Pidžamu treba prati u vrućoj vodi ili u perilici rublja na 60 stupnjeva. Ako više volite hladno pranje koje odjeći može pružiti mekši osjećaj, svakako dodajte proizvod za pranje rublja koji ima dezinficijens i ubija 99,9% štetnih bakterija.

HIGIJENA NA PRVOM MJESTU Jednokratni papirnati ručnici su najbolja opcija za sušenje ruku

Zašto je važno češće prati pidžamu? Ako pidžamu ne perete toliko često u njoj će se nakupiti loše bakterije i nadražujuća sredstva. Češće pranje spriječiti će širenje bakterija i neugodnih mirisa.

- Ukratko, pidžama je leglo mikroba i drugih potencijalno gadnih bubica i gljivica. Kad uzmete u obzir izgled, osjećaj i miris odjeće nakon vašeg radnog dana ili nakon trčanja, zamislite da u takvoj prljavoj odjeći spavate i odmarate - govori Harpa.

Dugotrajno nošenje iste pidžame nije higijenski, a postoji i rizik od mogućih infekcija, objasnila je Gretarsdóttir za Glamour.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • retita🦋 01.04.2021.

    Dok se ne jave Hana i ljubavnica učimo prati pidžamu.Jupiiii.

  • ..lola. 01.04.2021.

    Miris odjeće sam kaže. A i ljeti je jedno, zimi drugo...

  • 01.04.2021.

    nemate ništa pametno pisati pa onda pišete gluposti. Dobro da nas Nikoline neće učiti kako da se peremo. Nikolina nemoj se sramotiti možeš ti napisati i nešto pametno i poučno jer ovo je stvarno sramota.

Komentiraj...
Vidi sve komentare