To je to što me zanima!

Crtići poput Spužva Boba su prezahtjevni za dječji mozak

Već devet minuta gledanja crtića u kojima se scene brzo izmjenjuju, poput onih u Spužva Bobu, utječu na izvršne funkcije djetetova mozga poput radne memorije
Vidi originalni članak

Gledanje brzih animiranih crtića šteti djetetovoj koncentraciji i logičkim sposobnostima, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Virginia provedeno na četverogodišnjacima. Testiranje je pokazalo da već devet minuta promatranja animacija s brzom promjenom scene utječe na sporije rješavanje logičkih zadataka te pogoršava kratkoročnu memoriju.

- Dječji crtići u prosjeku prikazuju 22 minute akcije, a animacije sa stalnim promjenama scena previše su zahtjevne za mozak tako male djece - izjavila je autorica istraživanja, dr. Angeline Lillard. 

To se osobito odnosi na "izvršne funkcije" mozga poput radne memorije i ponašanja s ciljem, objasnila je Lillard. Naglasila je kako bi se roditelji trebali pridržavati pravila o dobi za gledanje određenog sadržaja, pa je tako spomenula Spužva Boba koji je namijenjen djeci starijoj od šest godina. 

Stručnjaci naglašavaju kako djeca ne bi smjela gledati televiziju dulje od 90 minuta svakoga dana, jer ona može imati velik utjecaj na njihov socijalni i kognitivni razvoj. Prijašnja su istraživanja povezala svakodnevno gledanje TV-a s problemima u ponašanju kod djece.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • hangri 14.09.2011.

    90% tih crtića kaj ih serviraju djeci uopće nisu za djecu. ko to uopće kontrolira? kaj je jedini kriterij da je nacrtano?

  • gerhard 14.09.2011.

    Prvo nam ocrne Tom i Jerry, Pink Pantera, Zekoslava, a sad još i SpužvaBoba. Te američke kvazistudije već mi polako idu na jetra.

  • peki54321 14.09.2011.

    Spužva bob je najbolji:)))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare