To je to što me zanima!

Antioksidansi: Hren ublažava kašalj, a crveni luk upalu uha

VJESNICI PROLJEĆA Zvijezde blagdanskog stola, hren, mladi luk i rotkvice, snažni su antioksidansi te se u narodnoj medicini koriste za liječenje kašlja, reume, upale uha...
Vidi originalni članak

Većina se ljudi Uskrsu veseli zbog radosti koju dijelimo kad se obitelj okupi oko blagdanskog stola, na kojem se nakon dugih zimskih mjeseci i teške hrane, uz šunku i neko pečenje, mogu pronaći i prvi vjesnici laganije, proljetne prehrane. 

Ne treba zaboraviti da je većina blagdanskih namirnica i iznimno ljekovita. 

Na primjer, uz blagdansku šunku uvijek se poslužuje i malo hrena, koji je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta, protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.

Vrlo je bogat vitaminom C. Osim toga, potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca te pomaže kod bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažava bol kod reume i artritisa te čisti kožu. 

Mladom luku, i to osobito zelenom listu mladog luka, pripisuju se brojne blagodati: sadrži karotenoide, među kojima su vitamin A, lutein i zeaksantin, koji imaju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Bogat je vitaminom K, koji podiže razinu iskoristivosti kalcija, pa tako utječe na čvrstoću kostiju, te bakrom, koji pomaže u prevenciji osteoporoze kod žena.

Mladi luk sadrži i krom, koji snižava razinu šećera u krvi, te tvari koje pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te preveniraju začepljenje krvnih žila i trombozu.

Postoje studije koje su dokazale da su mladi i crveni luk vrlo korisni i u prevenciji raznih vrsta raka, zbog sumpornih spojeva koje sadrže. Među ostalim, zaslužan je za čišćenje krvi od toksina, pa tako posredno pridonosi općem zdravlju. 

Vlasac je srodnik češnjaka i crvenog luka, a najviše korisnih svojstava ima u svježem obliku jer kuhanjem gubi ljekovita svojstva.

Sadrži željezo i arsen, tako da je djelotvoran u pročišćavanju krvi i sprečavanju slabokrvnosti, čisti krvne žile i smanjuje razinu lošega kolesterola, a koristan je i zato što pospješuje probavu. 

Pola šalice hrskavih rotkvica zadovoljit će čak 31,25 posto preporučenih dnevnih potreba za vitaminom C, koji pomaže u formiranju kolagena (mladoliki izgled), pomaže u apsorpciji željeza iz biljaka (vitalnost) te jača imunološki sustav (zdravlje).

Postoje istraživanja koja su pokazala da rotkvice podižu razinu “dobroga” kolesterola, koji iz arterija ispire masnoću i smanjuje rizik od srčanog udara.

Pozitivno djeluje na zacjeljivanje hemoroida, poboljšava rad mokraćnog sustava i korisna je za mršavljenje jer daje osjećaj sitosti uz vrlo malo kalorija. Rotkvice su i snažan antioksidans, koji iz tijela izbacuje kancerogene tvari. Iz iste “porodice” je i crna rotkva, koja može biti odličan izbor za šarenu salatu, a koja je odličan lijek protiv usporenog rada štitne žlijezde.

Crna rotkva korisna je protiv raznih vrsta alergija, nečistoća kože, lišajeva do gljivičnih bolesti jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam. 

Pročitajte još i ovo! Dužina vaših nožnih prstiju otkriva hoćete li biti bogati. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • peppito 01.04.2018.

    ma baš žao mi je što hren češće ne jedem

  • crna žena 01.04.2018.

    Sve su to darovi koje nam je priroda podarila.Samo je pitanje koliko to znamo cijeniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare