To je to što me zanima!

Baka je znala kako dobro uštedjeti na namirnicama

Zalihe suhoga graha bake su od napada štetočina čuvale su hlađenjem. Grah je dovoljno tijekom noći staviti u zamrzivač i ujutro izvaditi
Vidi originalni članak

Smočnica cijele godine opskrbljena namirnicama koje dugo traju u vrijeme naših baka bila je osnova dobre kuhinje. No i danas je lakše kuhati ako uvijek pri ruci imate zalihe brašna, ulja, suhih mahunarki i riže. Iako je grah u limenci koristan je kad treba pripremiti nešto na brzinu, suhe mahunarke neusporedivo su jeftinije i zdravije. Zalihe suhoga graha bake su od napada štetočina čuvale su hlađenjem. Grah je dovoljno tijekom noći staviti u zamrzivač da postane otporan na žiške, koji mogu uništiti zalihu i nakon što se izvadi. Suhe namirnice kao što su brašno, tjestenina i brašno treba čuvati u mračnom prostoru i povremeno ih provjeravati.U smočnici je dobro imati i zalihe šećera, orašatih plodova i sušenog voća jer ćete tako u svakom trenutku moći ispeći kolač. Bake su također same pripremale tjesteninu, a najjednostavniji “trganci” uspjet će svakom. Dovoljno je pomiješati jaje s čašom vode i toliko brašna da se dobije smjesa koja se može trgati prstima, baciti u vrelu posoljenu vodu i kuhati deset minuta.

Juha od kukuruza
Sastojci: 60 g maslaca, zrna 5 klipova kukuruza šećerca
2 velika luka, narezana, 1 l pilećeg temeljca, 125 ml nemasnog vrhnja
Ugrijte maslac u velikoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte kukuruz i luk pa pirjajte 5 minuta. Dodajte pileći temeljac i pustite da zakipi. Kuhajte 10 minuta, da kukuruz omekša. Dodajte vrhnje i kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta. Izmiksajte ručnim ili električnim mikserom. Vratite na vatru još 2-3 minute i poslužite vruće.

Slatka salata od pečenog povrća
Sastojci: 3 crvene paprike babure, 2 velika batata, oguljena
60 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, 100 g listova rikule, opranih, 60 g parmezana, naribanog
Zagrijte pećnicu na 220 *C (plinsku na 6). Stavite papriku na lim za pečenje. Pecite dok se na koži ne počnu stvarati mjehuri, oko 30 minuta. Izvadite paprike iz pećnice i stavite ih u zdjelicu. Pokrijte prozirnom prianjajućom folijom i pustite da se 10 minuta hlade. Pod tekućom hladnom vodom odstranite kožu i sjemenke. Narežite na trakice. Sloatki krumpir narežite na ploške debljine 2 cm. Složite ih na lim i polijte žlicom ulja. Pecite dok ne postane svijetlosmeđ i mekan, oko 15 minuta. U veliku zdjelu za salatu stavite slatki krumpir, paprike i rikulu. Dodajte preostale 3 žlice ulja i lagano promiješajte. Salatu razdijelite na četiri tanjura i pospite parmezanom. Odmah poslužite.

Paella s paprikom i dimljenom kobasicom
Sastojci: 150 g tanko narezane dimljene kobasice, 2 crvene paprike babure, bez sjemenki i narezane na kocikce
400 g riže kratkog zrna, 1 litra ugrijanog pilećeg temeljca, Naribana korica i sok 2 limuna i kriške limuna za ukras
Zagrijte pećnicu na 200*C (plinsku na 6). U većoj suhoj tavi pržite kobasicu na umjerenoj vatri 3 minute, dok ne postane hrskava. Dodajte papriku i rižu. Pržite uz miješanje 3 minute. Dodajte temeljac i limunovu koricu i sok. Pustite neka zavrije. Nastavite kuhati na umjereno jakoj vatri dok ne ispari gotovo sva tekućina - oko 10 minuta. Zrna riže trebala bi biti malo hrskava i u tavi bi trebalo ostati malo tekućine. Nepokrivenu smjesu pecite 10 minuta. Tavu pokrijte aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i pustite mirovati 10 minuta prije posluživanja. Ukrasite limunom

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare