To je to što me zanima!

Bake i djedovi - njihovo je pravo razmaziti voljene unuke

Tko je tu glavni? Roditelji trebaju imati glavnu ulogu u djetetovu životu, no ne treba zanemariti ulogu baki i djedova. Različiti pristupi nisu problem ako se nadopunjavaju
Vidi originalni članak

Uloga baka i djedova vrlo je važna u životu roditelja i djece, a njihova pomoć često je nezamjenjiva. No što kada bake i djedovi žele preuzeti roditeljsku ulogu?

Roditeljima često smeta kad ih njihovi roditelji smatraju nekompetentnima pa sami odlučuju o unucima.

Psihologinja Natalija Stanković iz Psihološkog centra Razvoj ističe važnost potpore djedova i baka, no oni ponekad, u nastojanju da pomognu što više, znaju i pretjerati.

- Uloga roditelja treba prije svega biti jasna roditeljima te su oni za nju odgovorni. Roditelj s djetetom ima najintenzivnije razvijenu emotivnu bliskost, predstavlja model iz kojeg dijete uči, vodi ga kroz život, osnažuje i donosi važne odluke. Ako djedovi i bake preuzimaju roditeljsku ulogu, dolazi do konflikta što ne pridonosi zdravom razvoju djeteta - kaže Stanković i savjetuje otvoreni razgovor u kojem će roditelji jasno djedu i baki reći kako vide njihove uloge.

Psihologinja smatra, s druge strane, kako različiti pristupi u odgoju ne bi trebali predstavljati problem ako se radi o manje važnim stvarima. Nekad treba i popustiti i dopustiti bakama da ‘razmaze’ unuke.

- U redu je da djedovi i bake budu utjeha i potpora djeci, da im više popuštaju i udovoljavaju. Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju i prenose je unučadi. Njihove priče djeci su zanimljive i važne jer sadrže nešto mistično i posebno. Odnos baka i djedova i unuka je važan i poseban te ga treba poticati i njegovati - smatra psihologinja.

Kompromis s obiju strana najkorisniji je za sretan razvoj djeteta. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Sheeena 12.09.2014.

    Trebali bi da razmaziti ne previše naravno,ali ne mješati se to nikako.Moja se bakica mješala u sve i svašta meni nije smetalo ionako sam uradila kako sam htjela.Danas moja draga majka radi isto kao i u njeno vrijeme njena majka.Uplće one svoje prste svugdje gdje treba i gdje ne treba.Pokušavala sam joj objasniti na lijepi nači da su to moja djeca i nek se pomakne sa strane,ne sluša.Ne pali lijep način pali onaj malo grublji.Iskreno htjela sam ga izbijeći samo da je bila malo pametnija i popustila i prestala gurati nos.Odnos je malo napet između nje i mene no djeca to ne vide.Svi kažu kad ti budeš bakica i ti ćeš tako jer jabuka ne pada daleko od stabla.Međutim ova se jabuka otkotrljala jako daleko od tog stabla.

  • Bezobrazno zelene 12.09.2014.

    Ima i baka i djedova koji su to samo na papiru, bože sačuvaj da bi ih pričuvali a kamoli razmazili..I onda kad unuci jednom odrastu čude se da ne vole baku i djeda..

  • anane 12.09.2014.

    divne uspomene imam bas sa bakom i didom,a i fale mi..zato ja mojoj curici ne uskracujem nikada vrime koje moze da provede sa mojima,bas me briga ako pretjeraju u toj ljubavi,za sada nemam apsolutno nikakve zamjerke,cak im jede zeleno ;-D

Komentiraj...
Vidi sve komentare