To je to što me zanima!

Barbie je nastala po uzoru na lutku koju je Ruth kupila za kćer

Ruth je kćer Barbaru promatrala u igri papirnatim lutkama. Dala je ideju dizajnerima u Mattelu, no nije naišla na odobrenje, pa je odustala. Ipak, suprug je popustio kad su bili na odmoru u Švicarskoj
Vidi originalni članak

Na međunarodnom sajmu igračaka 9. ožujka 1959. godine u New Yorku premijerno su predstavili Barbie, jednu od najpoznatijih igračaka u svijetu. Za lutku je zaslužna tvrtka igračaka Mattel. Osnovali su je Ruth Handler i njezin suprug Elliot, a sve je počelo u južnoj Kaliforniji 1945. godine.

- Muškarcima se u to vrijeme stvarno nije svidjelo. To je bila prva lutka koja je pokazivala ženske atribute: grudi, struk, uske gležnjeve. Muškarci su smatrali da će se žene pobuniti, ali bili su u krivu. Čim smo ih stavili na pult, razgrabili su ih - rekla je Ruth u intervjuu za BBC 1997. godine.

Ruth je kćer Barbaru promatrala u igri papirnatim lutkama. Dala je ideju dizajnerima u Mattelu, no nije naišla na odobrenje, pa je odustala. Ipak, suprug je popustio kad su bili na odmoru u Švicarskoj i u izlogu vidjeli veliku njemačku lutku Lilli, koja je bila odjevena u skijaško odijelo i izgledala je prekrasno. Barbara ju je htjela iako je tad imala već 15 godina. Lutka je nastala tri godine poslije.

Scenarist 'Djece kukuruza' promijenio je izvorni kraj

U američkim kinima 9. ožujka 1984. godine pojavio se hororac "Djeca kukuruza", nastao prema istoimenoj kratkoj priči Stephena Kinga. Scenarist George Goldsmith smatrao je da Stephen King ne razumije razliku između onoga što čini dobru knjigu i onoga što čini dobar scenarij, pa par, Burt and Vicky, u filmu ipak uspijeva pobjeći, a u knjizi oni umiru. 

Ivo Robić pretekao je svjetske zvijezde poput Sinatre

Na današnji dan, 9. ožujka 2000. godine, u Rijeci je preminuo pjevač Ivo Robić. Postigao je svjetsku slavu. Komponirao je pjesmu "Strangers in the Night" koju je pjevao Frank Sinatra. U SAD-u je dospio na 13. mjesto top liste s pjesmom "Morgen".

Bila je na top listi 11 tjedana, a pretekao je zvijezde poput Franka Sinatre i Deana Martina. 

Više vremeplova pročitajte ovdje

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare