To je to što me zanima!

BBC prije 94 godine: Nemamo vijesti. Evo vam zvuk klavira

Godine 1913. Ivana Brlić-Mažuranić objavila je Čudnovate zgode šegrta Hlapića, čime je skrenula pozornost na sebe kao pisca. Pravi uspjeh uslijedio je 1916. s objavom Priča iz davnine
Vidi originalni članak

Ivana Brlić Mažuranić priznata je u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Rođena je 18. travnja 1874. u intelektualnoj građanskoj obitelji. Njezin otac Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić sestra jezikoslovca i književnika Dimitrija Demetra. Ivana se školovala privatno i odlično je poznavala strane jezike. Obitelj se često selila pa je iz rodnog Ogulina završila u Karlovcu, zatim u Jastrebarskom pa u Zagrebu.

Kasnije se udala za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića. Živjeli su u Slavonskom brodu, a život je posvetila obitelji, obrazovanju i književnome radu. Bila je majka sedmero djece, a ulaskom u dječji svijet ponukao ju je da piše dječje bajke uz koje su odrastale, te i danas odrastaju generacije. Godine 1913. objavila je Čudnovate zgode šegrta Hlapića, čime je skrenula pozornost na sebe kao pisca. Pravi uspjeh uslijedio je 1916. s objavom Priča iz davnine, inspiriranima slavenskom mitologijom.

Kamen temeljac najveće crkve na svijetu, bazilike sv. Petra u Vatikanu, postavljen je 18. travnja 1506. godine.

Dana 18. travnja 1930. londonski BBC objavio je da nemaju vijesti vrijednih emitiranja pa su slušateljima te večeri umjesto informativnog programa pustili klavirsku glazbu. 

Ostale vremeplove potražite OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare