To je to što me zanima!

Belgijski svećenici su pronašli recept za pivo star 9 stoljeća

U knjigama u arhivi otkrili su metode kuhanja piva u opatiji Grimbergen. Njihovo su pivo proizvođači počeli masovno proizvoditi 1950., a svećenici se sad vraćaju korijenima
Vidi originalni članak

Originalni sastojci i metode stajali su 220 godina zaboravljeni u prašnjavim arhivima opatije. No opat Karel Stautemas objavio je pred gradonačelnikom, 120 novinara i entuzijasta da su stvorili pivo po originalnoj recepturi te da nastavljaju proizvodnju piva. Nazdravio je prvom čašom novog piva nakon istraživanja koje je trajalo četiri godine.

PROMO 5 razloga zašto je dobro piti pivo

Pokušavali su oživjeti metode kuhanja piva koje su koristili svećenici u samostanu Norbertine kojeg su francuski revolucionari spalili 1789. godine.

Samostan su uspjeli obnoviti, no mislilo se da su pivovara i recepti zauvijek izgubljeni. Receptura iz 18. stoljeća temeljila se na zapisima iz 12. stoljeća. Te su zapise pronašli i uspjeli rekonstruirati metodu proizvodnje svojih prethodnika.Stautemas je priznao kako bi s konzumacijom novog piva ipak trebalo pripaziti, jer sadrži 10,8 posto alkohola.

- U redu je popiti čašu, dvije - kazao je Chris Selleslagh, gradonačelnik Grimbergena, gradića 9,6 kilometara sjeverno od Brisela. Izvor inspiracije za novoosnovanu pivovaru koju su sagradili na istom mjestu kao i prethodnu, bilo je otkriće knjige iz 12. stoljeća u kojoj su svećenici detaljno opisali postupak proizvodnje piva, osobito dio gdje govore o hmelju kojeg koriste radije nego fermentirano bilje. Time su bili daleko ispred svojih suvremenika.

Knjige su svećenici u 18. stoljeću uspjeli sakriti prije nego što su im srušili i zapalili samostan i to tako što su u zidu knjižnice napravili rupu i knjige zazidali u nju.

- Imali smo knjige sa starim receptima, ali ih nitko nije mogao pročitati jer su bile na latinskom i starom nizozemskom. Pozvali smo u pomoć volontere koji su satima prebirali po tim spisima te su uspjeli otkriti listu sastojaka za piva koja su kuhali u prethodnim stoljećima. Uspjeli su pronaći i dio o korištenju hmelja, pa čak i tip bačvi i boca koje su koristili, pojasnio je opat dodajući kako su u stvaranju novog piva koristili većinu sastojaka po staroj recepturi, ali ne sve.

DOGHOUSE HOTEL Pivoljupci, ovo je hotel stvoren za vas - pivo teče u potocima

- Mislim da se modernim ljudima ne bi svidio okus kakav je pivo tada imalo, pojasnio je. Glavni pivar u opatiji, Marc Antoine Sochon, kazao je da je u to vrijem pivo bilo bez okusa.

- Pomalo je nalikovalo tekućem kruhu. Nije bilo umjetnih aditiva, koristili su drvene bačve i to se osjetilo, kazao je. Stautemas u opatiji živi s još 11 redovnika.

- Ono što smo naučili jest činjenica da su naši prethodnici stalno radili na inovacijama. Recepturu su mijenjali svih deset godina, kazao je. Novo pivo proizvode u suradnji s Carlsbergom. Njihova mikro pivovara na godinu će proizvoditi oko tri milijuna boca od 330 mililitara uglavnom za francusko i belgijsko tržište.

Na pitanje kako se nosi s komercijalnom stranom ovog projekta, opat je rekao da zahvaljujući novcu koji dolazi od svih Grimbergen piva u opatiji imaju ugodan život te organiziraju brojna hodočašća, ali pomažu i svima u potrebi koji zakucaju na njihova vrata. Grimbergen su osnovali 1128. godine, no razni osvajači su ga triput spalili do temelja. Zato im je sad simbol mitska ptica feniks te krilatica "Spaljeni, nikad uništeni".

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane

Idi na 24sata

Komentari 11

  • realista 7 23.05.2019.

    bravo nek popovi pocnu na veliko proizvodit pivo i nek mi se skinu sa kicme , nemogu ja toliko zaradit koliko drzava moze potrositi

  • mrTrobec 23.05.2019.

    I ja sam vjernik,vjerujem u euro

  • mrTrobec 23.05.2019.

    Što je to prema Žuji

Komentiraj...
Vidi sve komentare